Ilyenkor nyár közepén már elérhető a tökéletes nyár minden hozzávalója – hiszen lecsó, főtt kukorica, dinnye vagy halászlé nélkül nem telhet el a nyaralás, otthon pedig jöhetnek a gyors gyümölcsös sütik minden mennyiségben.
Forrás: iStock
Grillezett kukorica parmezánnal
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 adag):
4 cső kukorica
8 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
4 ek petrezselyemzöld
4 kk só
4 tk parmezán
Elkészítés: A kukoricacsöveket tisztítsuk meg a háncstól, mossuk meg és szárítsuk le. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát. A kukoricacsöveket közepes erősségű parázs felett, körbeforgatva süssük szép barnás pirosra (kb. 15 perc). A grillről levéve, a tányér felett kenjük körbe a fokhagymás vajjal, sózzuk meg, majd szórjuk meg a parmezánnal és a petrezselyemmel.
Dinnyesaláta fetával és pisztáciával
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg görögdinnye
20 dkg fetasajt
10 dkg fekete olívabogyó
20 dkg vegyes zöldsaláta
4 ek balzsamecet
4 ek extra szűz olívaolaj
4 ek pirított mag (fenyőmag, mandula, dió, pisztácia)
Elkészítés: A dinnyét kimagozzuk és feldaraboljuk. A sajtot felszeleteljük, az olívabogyót karikára vágjuk. A tálaló tányérokon megágyazunk a salátával, és a tetején elrendezzük a dinnyét, a fetát, majd megszórjuk olívabogyóval. Meglocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel, majd megszórjuk a pirított magvakkal is.
A hét lecsója: magyar kolbászos lecsó
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (4 adag):
4 sütnivaló házikolbász (kb. 40 dkg)
4 nagy krumpli (kb. 60 dkg)
1,5 kg paprika
1 kg érett paradicsom
2 fej hagyma (30 dkg)
só, esetleg őrölt bors
Elkészítés: A kolbászt a meghámozott, gerezdekre vágott krumplival együtt egy tepsibe tesszük, és megsütjük (200 fokon kb. 25 perc). Ezt követően a kolbászt és a krumplit félretesszük és melegen tartjuk, a kisült kolbászzsírt pedig egy lábosba öntjük. A zsírban megdinszteljük a karikára vágott hagymát, majd a felszeletelt paradicsomot. Fedő nélkül, lassú tűzön főzzük addig, amíg a leve egy kicsit besűrűsödik, majd hozzáadjuk a paprikát. Kicsit nagyobbra vesszük a lángot, és átpirítjuk a paradicsomos masszában. A felkarikázott sült kolbásszal és a krumplival tálaljuk (kenyérre mindenképpen szükség lesz a tunkoláshoz).
Köret: Ropogós fehér kenyér
Bajai (dunai) halászlé
Elkészítési idő: 5 óra
Hozzávalók (8 adag):
1 kg tisztított ponty
4 nagy fej vöröshagyma
1 nagy, szaftos paradicsom
1 nagyobb paprika
20 dkg levestészta
1 ek só
4 ek őrölt pirospaprika
4 ek olaj
A tálaláshoz: csípős paprika vagy Erős Pista
Elkészítés: Egy nagy lábos aljára terítjük a felkarikázott vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikát, majd erre kerülnek a halfejek, az úszók és a csont. Besózzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy 5 centivel ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön bugyogtatva 4-5 órán át főzzük, míg a fej és a csontok szétesnek. A hiányzó vizet pótoljuk, összemelegítjük és átpasszírozzuk – ezt követően már nem szabad vizet tenni hozzá. Újra felforraljuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Beleteszünk adagonként 1 szelet besózott pontypatkót vagy más halszeletet, és 10 perc alatt megfőzzük. A levestésztát kifőzzük sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük. Fogyasztáskor a tányérokba szedjük a tésztát, és rámerjük a halászlét.
Őszibarackos cobbler
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók (10 dkg):
50 dkg őszibarack
10 dkg cukor
5 dkg keményítő
3 dkg vaj
1 kk őrölt fahéj
A tésztához:
16 dkg liszt
2 dkg darált mandula
10 dkg cukor
10 dkg vaj
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és vajazzunk ki egy 25x15 centi méretű sütőformát. A barackot hámozzuk meg, magozzuk ki, és daraboljuk fel. A cukrot keverjük össze a keményítővel és a fahéjjal, majd forgassuk bele a barackot, és terítsük az egészet a sütőtálba. A tészta hozzávalóit kézzel dolgozzuk össze, majd morzsoljuk az előkészített barackrétegre. Az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a tetején a tésztaréteg aranybarna és ropogós. Kanállal szedjük ki a tányérokra, kínálhatunk hozzá vaníliasodót vagy fagylaltot is.
Diétás tipp: Joghurtos őszibarack
A gyümölcsöt pürésítse és keverje ki natúr joghurttal! Díszítse barackszeletekkel!