Aktuális

13 évig az utcán élt, ma vagyont ér egy képe

H. R.

Létrehozva: 2019.08.27.

Csaknem másfél évtizedet húzott le a budapesti flaszteren Bakos Tamás. Ma több ezer eurót is ad(ná)nak egy képéért.

Forrás: Czerkl Gábor

Már gyerekkorában kiemelkedő tehetségnek számított, de a festészet helyett inkább egy biztosan jövedelmező szakmát, a vendéglátást választotta Bakos Tamás. Tragikus események sora miatt azonban kemény időszak köszöntött be az életében: 24 éves korától tizenhárom esztendőn keresztül hajléktalanként élt Budapesten.

Többször megverték, egy alkalommal rá is lőttek, de erről – hiába faggatják – ma már nem akar beszélni.
Ugyanakkor a festést nem adta fel: az utcán összegyűjtött pénzből festéket vett, és a szemétből szerzett papírokra, kartonokra alkotott. És a hajléktalanévek alatt se feledkezett meg családjáról: amikor tehette, életjelet adott magáról. Mígnem egy nehezen gyógyuló lábsérülés miatt kórházba került 2011 tavaszán.

– Már másfél éve nem hallottunk felőle, ezért bementem a rendőrségre, közreműködésükkel sikerült megkeresni. Kiderült, hogy a fővárosi Szabolcs utcai hajléktalankórházban ápolják. Elmentem érte – idézi fel a Borsnak Bakos Anna, Ta­más testvére. – Láttam a képeit, és arra gondoltam, hogy megmutatom a főnökömnek, Walter Famlernek.

A bécsi újság­író-könyvkiadó-galerista a hatvanas években létrehozott Alte Schmiede elnevezésű kulturális központ vezetője az osztrák fővárosban, és az ottani művészkörök meghatározó szereplője.

– Szerencsére meglátta Tamásban a tehetséget. Már hat éve támogatja, sőt azóta új mecénása is lett. Lakást kapott a fivérem és alapanyagot az alkotáshoz – mondja Anna.

Tamás a képein keresztül adja ki magából az érzelmeit. Mindent, amit a művészetről tud, autodidakta módon sajátított el. Alkotásait ma már a nemzetközi műkincspiacon is keresik, számos nyilvános és magángyűjteményben megtalálhatók.

– A mai napig folyamatosan képezem magam, kiállításokra járok ihletet meríteni. Igyekszem olyan képeket festeni, amik másoknak is tetszenek. Kísérletezek új technikákkal, alapanyagokkal, színekkel. Bár festettem vászonra is, a kartonpapírt jobban szeretem, az megmaradt – magyarázza a Borsnak Bakos Ta­más, akinek már számos kiállítása volt Ausztriában és Magyarországon is. Most lehetősége nyílt kiállítani képet szülővárosában, a Pest megyei Nagykőrösön, ami na­gyon sokat jelent neki és családjának is. Október 3-tól pedig Budapesten, a Millenáris parkban tárják közszemlére erőteljes képeit.

– Az évek során már több korszaka is volt, amikből pár meghatározó alkotását semmi pénzért nem adnám. Erre akkor jöttem rá, amikor egy kiállításon 4000 eurót (1,3 millió forintot) ajánlottak az egyik képéért. Ránéztem arra a festményre, és nem bírtam le­mondani róla – vallja be Anna.

Tamásnak ma Nagykőrösön van a műhelye és a háza, de nem szeret egyedül lenni, így minden este hazamegy éjszakára a szüleihez. Az utcán töltött évek nyomot hagytak rajta.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek