Aktuális

Eltűnt a nap az oroszországi város fölül

Bors

Létrehozva: 2019.08.11.

Pánik tört ki az Oroszország egyik legzordabb éghajlatú városában, amelynek lakói reggel azt érzékelték, hogy nem kelt fel a nap. 

Teljes sötétségre ébredtek tegnap a Jakutföldi Verhojanszk lakói. Reggel nyolcig nyoma sem volt napsugárnak az északi területen. 

Az ijesztő jelenséget egyszer, pontosan egy évvel ezelőtt már tapasztalták a helyiek, de az okát azóta sem sikerült kideríteni. A “fekete reggel” három órán át tartott, és komoly hőmérsékletcsökkenés követte. Az érintett terület nagyobb volt, mint Olaszország.  

A meteorológusok úgy vélik, hogy az elsötétedést az erdőtüzek miatti füst és a különlegesen vastag, sötét fellegek együtt okozták, de ezzel nem nyugtatták meg a város lakóit, mert az elmélet nem ad magyarázatot a jelenség pontos ismétlődésére.  

Sun disappears over the Pole of Cold, in bizarre repeat of last year's blackout

The timing of the returning black skies puzzled the locals as almost exactly a year ago - in July 2018 - there was another pitch black morning over three major areas of Yakutia There was no trace of light until after 8am local time over the Verkhoyansk district in the north of Yakutia.

– Lassan hátborzongató hagyománnyá válik, hogy július egyik napján eltűnik a nap, és mi pánikba esünk – nyilatkozta egy helyi lakos.  

A Fobos meteorológiai központ által kiadott három térkép a szakemberek teóriáját látszik igazolni, ezek egyike ugyanis rendkívül vastag felhőréteget és extrém magas széndioxid-szintet mutat a levegőben, 7,19 milligrammot köbméterenként. A Fobos elemzése szerint a Jakutföld déli részsén tomboló erdőtüzek füstje felgyorsította és fokozta a felhőképződést. Az, hogy a nap tavaly épp ugyanebben az időben tűnt el, talán a véletlen műve.  

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek