A nyári menühöz kiapadhatatlan inspirációs forrást jelent a mediterrán konyha: most egy kis olasz felütés után a dél-francia ízek határozzák meg az ajánlatot.
Bruschetta
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 8 szelet bagett * ½ dl olívaolaj * 2 gerezd fokhagyma * 1 kis fej lilahagyma * 4 közepes paradicsom * 1 kk só * 1kk őrölt fekete bors * 1 ek friss bazsalikomlevél
Elkészítés: A kenyérszeleteket meglocsoljuk olívaolajjal, bedörzsöljük egy gerezd fokhagymával és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig. Közben felkockázzuk a paradicsomot és a lilahagymát, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk, és az egészet összekeverjük olívaolajjal, megsózzuk, borsozzuk. A kenyérszeletekre halmozzuk a keveréket, és frissen fogyasztjuk.
Ratatouille – francia lecsó
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (4–6 adag): 1 kisebb fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 4 közepes paradicsom * 2 zöldpaprika * 1 db pritaminpaprika * 1 bébipadlizsán * 2 bébicukkini * 2 csiperkegomba * 3 ek olívaolaj * só, frissen őrölt fekete bors * kakukkfű, rozmaring ízlés szerint * 1 ek apróra vágott snidling
Elkészítés: Feldaraboljuk a zöldségeket. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és megvárjuk, míg egy kis levet enged. Beletesszük a fokhagymát, majd lassú tűzön, időnként óvatosan megkeverve a paprikákat, majd a többi zöldséget, vigyázva, hogy ne törjük össze őket. Megsózzuk, borsozzuk, és kb. 10 percig pároljuk őket együtt, akkor beletesszük a friss fűszereket, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. A snidlinget tálaláskor szórjuk a tetejére.
Clafoutis feketeszederrel
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (12 szelet): 20 dkg friss feketeszeder * 15 dkg cukor * 12 dkg búzaliszt * 5 dkg keményítő * 4 tojás * 3 dl 1,5%-os tej * 2 ek olívaolaj * 3 dl szederpálinka * 1 csipet só * 1 kk sütőpor
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat gépi habverővel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a lisztet, és a szeder és keményítő kivételével a többi hozzávalót egyesével, mindig jól elkeverve. Egy pitesütő formát kenjünk át olajjal, és szórjuk bele a keményítőbe hempergetett szederszemeket, majd öntsük rá a tésztát. Kb. 35 perc alatt sül meg – sütés közben a szeder feljön a tészta tetejére.
TIPP: Bármilyen bogyós gyümölccsel elkészíthető.