Aktuális

Műnyelv ismeri fel a hamis whiskyt

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.08.08.

Az érzékelő az érlelés körülményeit és a whisky korát is be tudja határolni.

Skóciában kifejlesztették a „műnyelvet”, ami felismeri a hamis whiskyt. Ha a műszer elég olcsó lesz, a Magyarországra érkező turisták bizonyosan maguknál fogják tartani, hogy a megrendelt italok hamisságát kellőképpen alátámaszthassák a reklamációnál. Az apró érzékelő az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva ismeri fel az italok közti különbségeket. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is. Alkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal ízleli meg a különbségeket. Az érzékelők ízlelőbimbói 500-szor kisebbek, mint emberi megfelelőjük.

– Az eszköz a hamisított alkoholok azonosítása mellett használható például élelmiszerbiztonsági teszteléseknél, minőségellenőrzéskor, valójában minden olyan területen, ahol egy hordozható, újrahasznosítható kóstolási módszerre van szükség – fejtette ki Alasdair Clark, az egyetem kutatója. Lajsz András bartender, koktélkirály szerint egy italokkal foglalkozó szakembernek nincs szüksége műnyelvre. – Kétségtelen, hogy sokat kell ízlelni, de így az agyban rögződnek az ízek, és óriási különbségek vannak a különböző whiskyk között. Persze, ha valaki elmegy egy szórakozóhelyre és nem azt szolgálják fel, amit rendelt, hiába tudja, hogy becsapták, bizonyítani tényleg csak egy ilyen műnyelvvel tudná.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek