Az érzékelő az érlelés körülményeit és a whisky korát is be tudja határolni.
Skóciában kifejlesztették a „műnyelvet”, ami felismeri a hamis whiskyt. Ha a műszer elég olcsó lesz, a Magyarországra érkező turisták bizonyosan maguknál fogják tartani, hogy a megrendelt italok hamisságát kellőképpen alátámaszthassák a reklamációnál. Az apró érzékelő az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva ismeri fel az italok közti különbségeket. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is. Alkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal ízleli meg a különbségeket. Az érzékelők ízlelőbimbói 500-szor kisebbek, mint emberi megfelelőjük.
– Az eszköz a hamisított alkoholok azonosítása mellett használható például élelmiszerbiztonsági teszteléseknél, minőségellenőrzéskor, valójában minden olyan területen, ahol egy hordozható, újrahasznosítható kóstolási módszerre van szükség – fejtette ki Alasdair Clark, az egyetem kutatója. Lajsz András bartender, koktélkirály szerint egy italokkal foglalkozó szakembernek nincs szüksége műnyelvre. – Kétségtelen, hogy sokat kell ízlelni, de így az agyban rögződnek az ízek, és óriási különbségek vannak a különböző whiskyk között. Persze, ha valaki elmegy egy szórakozóhelyre és nem azt szolgálják fel, amit rendelt, hiába tudja, hogy becsapták, bizonyítani tényleg csak egy ilyen műnyelvvel tudná.