Három magyar sütemény is bekerült a világ legfinomabb édességei közé. Az amerikai zsűri által összerakott ötvenes listán ott virít az Esterházy-torta, a rigójancsi és a népszerû hókifli.
Forrás: iStock
Igencsak jó a magyar édességek megítélése, legalábbis erről árulkodik egy rangos amerikai csatorna összeállítása. A CNN Travel arra vállalkozott, hogy egy csokorba szedi a világ ötven legjobb nassolni valóját, s ezek között honi finomságok is helyet kaptak. A süteményeket természetesen nem rangsorolták, hiszen az emberek ízlése más és más.
A listán olyan klasszikus édességek szerepelnek, mint például az amerikai eredetű brownie és fánk, a törökök mézédes baklavája, a németek által kedvelt Fekete-erdő torta, a szicíliai, krémmel töltött ropogós tészta, a cannoli vagy éppen a franciák megpörkölt vaníliás pohárdesszertje.
Térjünk azonban rá a magyarokra! A listán az Esterházy-torta és a rigójancsi mellett a hókifli is szerepel, így mindent összevetve bátran kijelenthető: a magyar sütemények viszik a prímet a világban.
– Úgy gondolom, hogy mindhárom sütemény megállja a helyét a legjobbak között – mondja a Borsnak Móczár Piroska cukrász, aki nemrégiben arany minősítéssel tért haza Londonból, a világ legrangosabb tortadíszítő és cukrász versenyéről.
– Az Esterházy egy diós-krémes sütemény, több rétegből áll, igazi kuriózum. A rigójancsi csokikrémből és csokis piskótából áll. A hókifli kissé kilóg a sorból, a külföldiek azonban imádják a linzertésztát, valószínûleg ez lehet a sikerének titka – mondta el a cukrász, aki a saját hármasát is megosztotta a Borssal.
– Nálam az Esterházy mellett a francia krémes és a szabolcsi almás-mákos a favorit. Emellett számos finomságunk van, például a dobostorta, amiről még nem is beszéltünk, pedig a külföldiek rendszeresen keresik. Elmondható, hogy a magyar sütemények megítélése rendkívül pozitív, főként azoké, amik könnyedebbek és kekszes tésztájuk van – árulta el Piroska.