Egy jó oldala biztos van a lehűlésnek és az ősznek: végre jöhetnek a nehezebb, emberesebb ételek, például a csülök.
A pékné, aki először készíthette a magyarok kedvencét is, praktikus asszony lehetett: a reggelre kisült kenyerek után a forró kemencébe tette a csülköket, hagymával, krumplival, és ebédre el is készült a kiadós finomság. Számos pékné jött rá erre a kényelmes megoldásra, ugyanis Európa-szerte hasonlóan készítik a csülköt.
Az sem mindegy, hogy mit választ az üzletben
A hentespultokban egymás mellett sorakoznak a szebbnél szebb darabok, de mégis milyen a jó alapanyag?
– Mindig nézze meg a hús színét, az árulkodik mindenről! – kezdte a Borsnak Petró Gábor, a Petró Hús-Hentesáru Bolt hentese, miközben már emelte is ki a pultból a portékáját, hogy megmutassa.
– Ha egy kicsit is fakónak találja, inkább keressen egy másik helyet, hátha ott frissebb darab várja. A csülöknek a bőre is árulkodó, ha szép sima, nem foltos, akkor bizony nemrég érkezhetett a vágóhídról, nyugodtan beteheti a bevásárlótáskájába. Az, hogy mennyire zsíros vagy csontozott-e már ízlés kérdése, ha a soványabb húsokat szereti, akkor érdemesebb egy kevésbé zsíros darabot választania – tanácsolta Petró.
Könnyebb szeletelni, ha egy kicsit megfőzik
Miután kiválasztotta a sima (nem füstölt) csülköt, tegye fel egy kicsit főni. Csak annyira, hogy megpuhuljon egy csöppet – tanácsolja Gáspár Bea, aki szerint így sokkal egyszerűbb a zsírt lefejteni és felszeletelni a húst.
Sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel fűszerezze, majd egy tepsibe karikázzon fel hagymát, kaliforniai paprikát, paradicsomot és fokhagymát. Erre a zöldségágyra tegye a felszeletelt húst, majd jöhet rá még egy zöldségréteg. Zsírral vagy olajjal szoktam meglocsolni, és körülbelül 160 Celsius-fokon két-három órán keresztül lefedve sütöm. Mikor szépen megpuhult, akkor leveszem a fedőt és visszateszem, hogy ropogósra süljön – árulta el a Konyhafőnök VIP szériájának egykori győztese.. Ízlés szerint sörrel is fel lehet önteni.
Üvegbe tegye el a zsírjával együtt, isteni lesz kenyérre
A nyers csülköt tegye be a sütőbe alacsony hőfokra sülni úgy, hogy szépen ellepje a zsiradék. Tegyen mellé hagymát, fokhagymát és almát, majd süsse körülbelül 90 Celsius-fokon vajpuhára. Miután elkészült, szedje le egyben a bőrét és kaparja le a zsírt is róla.
– A bőrt két sütőpapír közé szoktam tenni, amire súlyként egy tepsit teszek. Így egyenes lesz a bőr, és úgy lehet törni, mint az üveget. Isteni lesz – mondja a Borsnak Buday Péter mesterséf.
– Amiben megsült a csülök, abban a zsiradékban pirítson egy kis hagymát és ízlés szerint fűszerezze meg. A puha húst tépkedje szálakra, keverje össze a pirított hagymával és egy üvegben öntse fel a zsírral. Tökéletesen kenhető lesz kenyérre. Vékonyra szeletelt, sózott lilahagymát szórjon rá.