Az egyre hűvösebb időjárás előhívja az igényt a tartalmasabb, kalóriadúsabb ételek iránt. Jól összeválogatott alapanyagokkal ezek is korszerűen, egészségesen elkészíthetők – például a régi-új kedvenc, a kukoricaliszt felhasználásával.
Zöldséges gombaleves
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 25 dkg barna csiperke * 25 dkg sütőtök * 1 nagy paszternák * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1 kk kakukkfű * 1 kk tárkony * 20 dkg görög joghurt * 2 ek kukoricaliszt * 7 dl csirkealaplé * ½ dl fehérbor * 2 ek olaj
A tálaláshoz: petrezselyemzöld
Elkészítés: Az olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, majd rászórjuk a feldarabolt hagymát, a sütőtököt és a paszternákot is. Ráöntjük a bort, és kevergetve forraljuk 5 percig, míg az alkoholtartalma elpárolog. Közben beleszórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát is. Felöntjük az alaplével, és lefedve puhára főzzük a zöldségeket. A joghurtot elkeverjük a kukoricaliszttel, és a főzés vége előtt néhány perccel a leveshez keverjük. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Hagymás csirkecombok körtével sütve
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): 6 csirke alsócomb * 2 fej lilahagyma * 1 nagy őszi körte * 1 tk só * 1 kk kakukkfű * 1 ek libazsír
Elkészítés: A csirkecombokat besózzuk, a sütőtálat kikenjük a libazsírral, a felszeletelt lilahagymát ráterítjük. Ráfektetjük a csirkecombokat, közéjük helyezve a körtegerezdeket. Megszórjuk kakukkfűvel, és fóliával lefedjük a tepsit. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük lefedve 20 percig, majd fólia nélkül, 170 fokon további 15 percig – közben locsolgassuk a kisülő szafttal a tetejét.
Tepsis krumpli fűszeresen
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg krumpli kockákra vágva * 1 ek libazsír * 1 tk só * 1 kk bors * 1 kk rozmaring * 1 kk cayenne bors * 1 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés: A libazsírt keverjük össze a sóval és a fűszerekkel, majd rázogatva forgassuk bele a krumplit és terítsük egy tepsibe. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, és időnként lapáttal átforgatva süssük ropogósra.