Idén nem volt szerencsés szezonja a cseresznyének, ami meg is látszott a piaci árakon. Drágán lehetett hozzájutni a meggyhez is, így kevesebben főztek be belőle, mint korábban. Míg az asszonyok inkább a lekvárt kevergetik, addig a férfiak a cefrét abajgatják lent a pincében, mert bizony azt is kell. Nem lehet egy napra se magára hagyni az erjedő gyümölcsöt, ha igazán jó pálinkát akar készíteni belőle.
– A barack jó évet zárt, a körte és a szilva jó közepeset, míg az alma kiválónak mondható idén. A szőlőtermés is nagyon jó, de a kereskedelmi főzdék kivárnak. Jelentősen visszaesett az eladásuk a tavalyi évhez képest – mesélt a pálinkakínálat alakulásáról a Borsnak Madár Mihály, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének titkára.
Más a helyzet a bérfőzdék és az otthon főzés területén, amik egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Azonban komoly szabályok vonatkoznak mindkét műfajra.
A fától a palackig
Mindenki saját pálinkát szeretne, ennek ellenére sokan belátják, hogy nem értenek hozzá, és inkább szakértőre bízzák a szesz előállítását. A bérfőzésnek többféle módja van. Egyes helyeken a cefrét magunknak kell elkészítenünk, másutt elég a szép, érett gyümölcsöt bevinni, és minden mást intéznek helyettünk. Arra azonban számítson, hogy egy-két litert sehol nem fognak önnek lefőzni, és a főzés költsége mellett adót is kell fizetnie.
– Bérfőzésnél 86 liter 50 fokos alkohol esetén a párlatra előírt szeszadó 50 százalékát kell megfizetni – magyarázta Madár Mihály.
Otthon 72 liter
A házi párlatkészítésnek is vannak szabályai. Magánfőző legfeljebb 100 literes desztillálóberendezést használhat, aminek a megvásárlását 15 napon belül be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál. A pálinkafőzés megkezdése előtt pedig párlatadójegyet kell igényelni az adóhivataltól. Ez jelenleg 700 forint literenként.
– Magánszemély évente 72 liter 50 fokos párlatot állíthat elő – hívta fel a figyelmet a titkár.
Tönkreteszi a főzetet
A pálinkafőzést három fő szakaszra lehet osztani:
Előpárlatra, ami tartalmazza a gyümölcsökben felhalmozódott összes vegyszert, metilalkoholt és a kozmaolajat. Ezek mind tönkretehetik a pálinkát. A metilalkohol mérgező, vakságot okoz, a kozmaolajok pedig a leendő nedű ízét teszik tönkre, ha nem szűri le azokat.
Középpárlatra, ebből lesz az igazi pálinka. Lekváros, zamatos ízű.
Az utópárlat a cefre vége. A savanyú szaga árulja el, mikor érkezett el ehhez a részhez. Ezt már nem érdemes lefőzni.