Aktuális

Érzékeny a kávéra a leghíresebb magyar kávészakértő

B. B. A.

Létrehozva: 2019.09.25.

Lassan 14 éve az a munkája Hajdu Péternek, hogy kávét kóstol, az ő reggeli rutinjának azonban mégsem része, hogy ledönt egy csésze feketét. Sőt! Messziről kerüli a koffeines italokat, amire nyomós oka van.

Az ember azt gondolná, hogy egy barista élete csak a kávé körül forog. A 32 éves Hajdu Péter durván rácáfol erre. Ugyan a munkájában maximalista, otthon esze ágában sincs kávéhoz nyúlni. A mester barista lassan 14 éve, hogy kávékóstolással foglalkozik, és meg is marad csupán a kóstolásnál, sőt előfordul, hogy miután megízlelte a jó erős feketét, kiköpi azt. En­nek oka egyszerű: érzékeny a koffeinre.

– Az emberek vagy gyors, vagy lassú koffeinbontók. Az én szervezetem gyorsan bontja le a kof­feint. Ez azt jelenti, ha megiszok egy eszpresszót, amiben van 50–100 milli­gramm, akkor máris jelentkeznek nálam olyan tünetek, mint a heves szívdobogás, izzadás, némi dekoncentráltság, felfokozott állapot – árulta el Hajdu Péter.

A barista ennek ellenére mindennap kóstol, mivel az íz- és illatfelismerést napi szinten kell gyakorolnia. Arra azonban vigyáz, hogy ne vigye túlzásba. Egyszer ugyanis annyi koffeint vitt be a szervezetébe, hogy pánikrohamot kapott.

– Korábban előfordult, hogy napi 500 milligramm koffein volt bennem. (A viszonyítások miatt, egy 2,5 decis energiaitalban 30 milligramm koffein van.) Ez nagyon durva állapotokat tud előidézni. Egyszer egy kávékóstoló után még energiaitalokat is ittam. Rosszul lettem, pánikrohamom volt – mondta el Péter, aki akkor jött rá, a saját maga ellenségévé kezd válni.

– Nyomtam egy „újraindítást” az életemben. Rádöbbentem, hogy akkor tudok harmóniába kerülni önmagammal, ha megfelelő a táplálkozásom és eleget pihenek – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy ebbe az életmódba neki nem fér bele a mindennapos kávéivás.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek