Forrás: iStock
Értékes gyógynövényünk az útifű utak mentén, árokpartokon él. Három fajtája ismert, a széles-, a közepes levelű és a lándzsás útifű, ez utóbbi gyógyereje a legnagyobb. Bakté-riumölő, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító, összezúzott levele gyógyír rovarcsípésre, kisebb égési sérülésre. A levelét – frissen vagy szárítva – használjuk gyógyászati célokra.
A téli hónapok kivételével, egész évben gyűjthető. Készíthetünk belőle gyógyteát és szirupot. A lándzsás útifű szirup az egyik leghatékonyabb köhögéscsillapító, köptető.
Készítése: 1 maréknyi szárított vagy friss, felaprított útifűlevelet forrázzunk le 2,5 dl, forásban lévő vízzel. Lefedve hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le (kézzel nyomkodjuk ki a leveleket is). A leszűrt levet forraljuk fel újra és közepes lángon, sűrítsük be a felére (míg a víz fele elpárolog). Hagyjuk kicsit hűlni és tegyünk bele 2 dl mézet. Öntsük sötét üvegbe.