Forrás: iStock
A mediterrán térségben őshonos fűszer- és zöldségféle az édeskömény. Íze, illata jellegzetesen ánizsos. A gumója ízletes zöldség, amit ásványi-só-, C-vitamin- és karotintartalma miatt javasolt fogyasztani. Gyógynövényként a termése (magja) miatt ismert: az egyik legjobb, természetes puffadás- és erjedésgátló, emésztést segítő szer, amiből gyógyhatású teát főzhetünk. Fő hatóanyaga a kesernyés, kámforos, ánizsos ízt adó illóolaj.
Gyógyhatásai: görcsoldó, javítja az emésztést, elősegíti a bélgázok távozását, enyhíti a hasfájást. Az emésztőrendszer és a méh izmaira is hat, így menstruációs fájdalmak enyhítésére is kiváló. A légúti hurutoknál köptető és nyálkaoldó. Hasfájós babák teájához kiváló, mivel szélhajtó, és a csecsemőkori bélgörcsökre is jótékonyan hat. A szoptatás időszakában fokozza a tejtermelést.
Teakészítés: Egy teáskanálnyi magot kicsit zúzzunk össze és forrázzunk le egy bögre vízzel! Tíz perc áztatás után még melegen igyuk meg! Napi adagja: 1–3 csésze. Jó tudni: kisgyermekeknek sokkal gyengébb teát kell főzni egy csipetnyi édesköményből, és egyszerre csak kisebb mennyiséget kapjanak belőle!
Tipp: Menstruációs vagy klimaxos panaszok enyhítésére más gyógynövényekkel, cickafarkkal és komlóval javasolt vegyíteni. A magokat fűszerként levesekbe, halételekhez, süteményekhez is adhatjuk. Tárolni csak egészben ajánlott, mert gyorsan csökken az illóolaj-tartalma.