Nem mindenki töltheti az őszi hétvégéket a szőlőskertben, de otthon is teremthetünk szüreti hangulatot egy jól megválasztott menüvel: leves helyett legyen friss szőlő sajtokkal tálalva, utána egy jó marharagu, és süssünk hozzá ropogós, házi bagettet.
Őszi sajttál
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 15 dkg camembert sajt * 15 dkg gorgonzola * 15 dkg kecskesajt * 15 dkg cheddar sajt * 40 dkg vörös szőlő * 10 dkg dió * 10 dkg méz * 1 nagy bagett * 1 tk frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: Szeleteljük fel a sajtokat, és rendezzük egy tálra. Helyezzük el mellette a megmosott, lecsöpögtetett és leszemezett szőlőt, és a felezett dióbelet. Csorgassunk rá mézet, kínáljunk hozzá felszeletelt friss bagettet, és csemegézzen mindenki egy tálból.
TIPP: Gyümölcsös fehér- vagy rozébor illik hozzá.
Gombás marharagu
Elkészítési idő: 4 óra
Nehézség: * * * *
Hozzávalók (8 adag):
A raguhoz: 1,5 kg marhalapocka * 7 dl vörösbor * 5 dl marhaalaplé * 2 ek finomliszt * 2 ek olívaolaj * 2 ek vaj * 1-2 babérlevél * 2 szál kakukkfű * 1 közepes paradicsom * 2 sárgarépa * 2 petrezselyemgyökér * 1 kis fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 10 közepes gyöngyhagyma * 10 kis csiperkegomba * 1 tk só * 1 tk kakukkfű * ½ tk köménymag * ½ tk frissen őrölt fekete bors
Petrezselyem és friss turbolya a tálaláshoz
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A marhát sózzuk, borsozzuk, majd liszttel megszórjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk harminc percig. A maradék lisztet félretesszük. A fazékban megpirítjuk a marhát, míg szép világos színe lesz. Kiszedjük a húst, és beletesszük a gyöngyhagymát. Két-három percig pirítjuk, kivesszük, félrerakjuk. Ugyanezt megismételjük a felkarikázott répával és a petrezselyemgyökérrel, majd a gombával, amit egy percig pirítunk. A vajat a megmaradt olajhoz adjuk, beletesszük a babérlevelet, és jöhet a felaprított vöröshagyma és a fokhagyma. Üvegesre pároljuk. A köménnyel további két percig pirítjuk, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, a paradicsomot, és kevergetve pároljuk. Beleöntjük a vörösbort, majd ha már forr, hozzáadjuk az alaplevet, és azzal is újra felforraljuk. Ekkor visszatesszük a fazékba a marhát. Miután felforrt, takarékra állítjuk a lángot, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal. A fazekat a sütőbe tesszük, és körülbelül két és félórán át sütjük. Hozzáadjuk a répát, a gombát, a gyöngyhagymát, és további harminc percre még visszatesszük.
A ragu akkor ideális, ha közepesen sűrű, és a hús olyan puha, hogy szét tudjuk nyomni a fakanál élével.
Krémes polenta
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 6 dl tej * 2 ek olívaolaj * só * 1 kockacukor * 25 dkg kukoricadara
Elkészítés: A tejet összekeverjük ugyanannyi vízzel, a sóval, beletesszük a kockacukrot és felforraljuk. Folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és forrásig hevítjük. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat, és azonnal tálaljuk.