Aktuális

Így teremthet szüreti hangulatot a konyhában! kikerülhetetlen receptek

Bors

Létrehozva: 2019.09.08.

Nem mindenki töltheti az őszi hétvégéket a szőlőskertben, de otthon is teremthetünk szüreti hangulatot egy jól megválasztott menüvel: leves helyett legyen friss szőlő sajtokkal tálalva, utána egy jó marharagu, és süssünk hozzá ropogós, házi bagettet.

Előétel

Őszi sajttál

Elkészítési idő: 10 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 15 dkg camembert sajt * 15 dkg gorgonzola * 15 dkg kecskesajt * 15 dkg cheddar sajt * 40 dkg vörös szőlő * 10 dkg dió * 10 dkg méz * 1 nagy bagett * 1 tk frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: Szeleteljük fel a sajtokat, és rendezzük egy tálra. Helyezzük el mellette a megmosott, lecsöpögtetett és leszemezett szőlőt, és a felezett dióbelet. Csorgassunk rá mézet, kínáljunk hozzá felszeletelt friss bagettet, és csemegézzen mindenki egy tálból.

TIPP: Gyümölcsös fehér- vagy rozébor illik hozzá.

Főétel

Gombás marharagu

Elkészítési idő: 4 óra

Nehézség: * * * *

Hozzávalók (8 adag):

A raguhoz: 1,5 kg marhalapocka * 7 dl vörösbor * 5 dl marhaalaplé * 2 ek finomliszt * 2 ek olívaolaj * 2 ek vaj * 1-2 babérlevél * 2 szál kakukkfű * 1 közepes paradicsom * 2 sárgarépa * 2 petrezselyemgyökér * 1 kis fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 10 közepes gyöngyhagyma * 10 kis csiperkegomba * 1 tk só * 1 tk kakukkfű * ½ tk köménymag * ½ tk frissen őrölt fekete bors

Petrezselyem és friss turbolya a tálaláshoz

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A marhát sózzuk, borsozzuk, majd liszttel megszórjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk harminc percig. A maradék lisztet félretesszük. A fazékban megpirítjuk a marhát, míg szép világos színe lesz. Kiszedjük a húst, és beletesszük a gyöngyhagymát. Két-három percig pirítjuk, kivesszük, félrerakjuk. Ugyanezt megismételjük a felkarikázott répával és a petrezselyemgyökérrel, majd a gombával, amit egy percig pirítunk. A vajat a megmaradt olajhoz adjuk, beletesszük a babérlevelet, és jöhet a felaprított vöröshagy­ma és a fokhagyma. Üvegesre pároljuk. A köménnyel további két percig pirítjuk, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, a paradicsomot, és kevergetve pároljuk. Beleön­tjük a vörösbort, majd ha már forr, hozzáadjuk az alaplevet, és azzal is újra felforraljuk. Ekkor visszatesszük a fazékba a marhát. Miután felforrt, takarékra állítjuk a lángot, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal. A fazekat a sütőbe tesszük, és körülbelül két és félórán át sütjük. Hozzáadjuk a répát, a gombát, a gyöngyhagymát, és további harminc percre még visszatesszük.

A ragu akkor ideális, ha közepesen sűrű, és a hús olyan puha, hogy szét tudjuk nyomni a fakanál élével.

Köret

Krémes polenta

Elkészítési idő: 20 perc 

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 6 dl tej * 2 ek olívaolaj * só * 1 kockacukor * 25 dkg kukoricadara

Elkészítés: A tejet összekeverjük ugyanannyi vízzel, a sóval, beletesszük a kockacukrot és felforraljuk. Folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és forrásig he­vítjük. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat, és azonnal tálaljuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek