Forrás: iStock
A sokáig csak dísznövényként tartott és ismert articsókát ma már egyre többen kedvelik a finom íze miatt. Számos gyógyhatása van, levelét a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban is felhasználják. Gyökerének gyulladásgátló hatást tulajdonítanak.
Jó hatással van az emésztésre, megelőzi a felfúvódást, méregteleníti a szervezetünket. Kivonata javallott krónikus epehólyag-gyulladásra, az epehólyag rendszertelen összehúzódásának kezelésére. Csökkenti a vérben lévő zsírsavak-, a vér koleszterin- és trigliceridszintjét. Magas az antioxidáns-tartalma, májvédő, segíti a méregtelenítés folyamatát, és a méreganyagoktól sérült májsejtek regenerálódását.
Inzulintartalma miatt nem növeli a vércukorszintet, és segíti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzését. Kiváló vízhajtó, jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségekre is. Régen afrodiziákumként, leheletfrissítőként is használták.