Aktuális

Olcsó, szárított fekete az instant kávé

B. B. A.

Létrehozva: 2019.09.18.

A kávésznobok szerint szentségtörés, viszont praktikussága miatt sokan szeretik az instant kávét. Pikk-pakk kész, és akár a táskában is elfér egy-két zacskóval. De hogy készül az azonnal oldódó porkávé, miben más, mint egy presszó, és nem utolsósorban milyen hatással van az egészségre?

Egyszer már lefőtt

Az instant kávét eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a kávét tartósítani tudják. A nagy gazdasági világválság idején (1929–33) ugyanis megoldást kellett találni a kávétúltermelés okozta problémára, amit az árufelesleg jelentett (még a mozdonyokat is fűtötték kávéval). Ma a feketét fogyasztók mintegy fele iszik rendszeresen instant kávét.

Hajdu Péter, a Barista Akadémia vezető oktatója a Borsnak úgy világította meg, hogy az instant kávé tulajdonképpen nem más, mint egy kávé, amit már korábban lefőztek.

– Készítenek egy nagyon erős főzetet, majd ebből egy fagyasztásos vagy szárításos technikával kivonják a nedvességtartalmat. A visszamaradt szárazanyagot ismerjük instant kávé néven. Ezt az eljárást a második világháború idején tökéletesítették, akkor kezdte el az élelmiszeripar is használni a katonák praktikus élelmezésére, ahogy ekkor született meg az instant leves is –  mutatott rá Hajdu Péter.

Elfedhetők az ízhibák

Az instant kávé tulajdonképpen a kávézás egy rendkívül egyszerű módja, ezért is van nagy sikere. 

– Ezáltal azonban benne van az a lehetőség is, hogy a gyártó el tudja fedni azokat az ízhibákat, amik a gyengébb minőségű kávékban előfordulnak. Az instant kávénak éppen azért lehet alacsonyabb az ára, mert nagyon olcsó kávéfajtából ké­szítik. Ez azonban általánosságban is igaz a boltok polcain lévő, nagy mennyiségben for­gal­mazott „tömegkávékra”.

Ugyanakkor, ha szakmailag jó kávét szeretnénk főzni, nem is feltétlenül azt kell nézni, hogy milyen kávéból van, inkább olyan alapdolgokat kell betartani, hogy friss pörkölésű le­gyen és frissen ké­szítsék el – magyarázta a mesterbarista, hozzátéve: egy instant kávé egy szakértő szerint soha nem lesz olyan kvalitású, mint a szemes.

Így lesz koffeinmentes

Instant kávéból is lehet már koffeinmenteset kapni. A koffeinmentesség többféle módon érhető el. Az egyik, amikor oldószerekben áztatják a nyers kávét. Ezek általában valamilyen alkoholszármazékok. Ezt használják a legtöbb esetben, mert ez a módszer a legolcsóbb.
– A probléma ezzel az, hogy megmarja a kávészemek felületét, csökkenti az aromatartalmát, módosítja az ízprofilt, illetve minimális vegyszer is maradhat a szemben, bár ezt a pörkölés közömbösíti – avatta be a Borsot a barista.
Érdekesség még, hogy miként az alkoholmentes sör is tartalmaz minimális alkoholt, a koffeinmentes kávéban is van körülbelül 0,35 százalék koffein.

A vásárló kedvében

A legtöbb gyártó fókuszcsoportos vizsgálatok által határozza meg, mi az, ami eladható, amit szeretni és vásárolni fognak a fogyasztók. Ez azt jelenti, hogy kóstoltatják a termékeket az emberekkel, és a visszajelzések alapján döntik el, mi az, ami szépen fogy majd a boltokban. 

– Az összes késztermék – nem csak az instant kávé –, tele van ízfokozó, édesítő alapanyagokkal, hogy a fogyasztók azokat az ízeket kapják meg, amiket előnyben részesítenek. Persze vannak cégek, amelyek gyártanak magasabb minőségű instant kávét, de ezek sokkal drágábbak is – tette hozzá a szakértő. – Egyébként so­kan vélik úgy, hogy a gyors kávéban kevesebb a koffein, pedig ez nem igaz. Én úgy tudom, hogy az instant kávékban több van, mint egy átlagkávéban. Persze, ez függ attól is, hogy mennyi port teszünk a tejbe vagy vízbe. Az egyébként mindegy, hogy melyikkel oldjuk fel.

Három fajtája van

Az azonnal oldódó kávénak három fajtáját különböztetjük meg: klasszikus, prémium és három az egyben (3in1). Az első két kategóriát főként gyártási technológiája különbözteti meg. A klasszikus instant kávé szárításos, a prémium fagyasztásos eljárással készül. Utóbbi általában a magasabb minőséget képviselő arabica kávé és a gyengébb mindőségű robusta fajta keveréke, amiben az előbbi aránya magasabb.
A 3in1 instant kávék cukrot és kávékrémezőt is tartalmaznak.

Az instant kávé éppúgy függőséget okoz a kof­feintartalma miatt (azaz addiktív), ahogy a hagyományos pörkölt kávé. Rendszeres fogyasztása azt eredményezi, hogy hiánya fejfájást, levertséget okoz. Mivel a kávé savas közegű, akinek problémája van a gyomrával, se pörkölt, se instant kávét ne fogyasszon rendszeresen!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek