Az őszi alapanyagok áradata lehetőséget ad egy kis kísérletezésre is: miért ne készülhetne dinnyéből leves? De ehetjük a sertéshúst birsalmával, a krumplipürét zellerrel és a túrós pitét almával is.
Sárgadinnye-krémleves
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg sárgadinnye
5 dl erőleves (hűtve)
20 dkg tejszínhab
10 dkg sonka ropogósra pirítva
1 ek bazsalikomlevél
1 kk frissen őrölt fekete bors
Elkészítés (25 perc): A sárgadinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, és összeturmixoljuk a hideg erőlevessel. Hozzákeverjük a tejszínhabot, tálkákba adagoljuk, és jól behűtjük. Fogyasztás előtt szórjuk meg a tetejét ropogósra pirított sonkadarabokkal, borssal és bazsalikommal.
Sertéskaraj birsalmaszósszal és zelleres krumplipürével
Hozzávalók (4 adag):
60 dkg csontos sertéskaraj
2 nagy birsalma (kb 40 dkg)
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
3 dkg mangalicazsír
1 tk só
1 tk őrölt fekete bors
1 ek apróra vágott, friss zsályalevél
1 kk friss kakukkfűlevél
A körethez:
40 dkg burgonya
20 dkg zellergumó
1 tk só
Elkészítés (90 perc): A szeletekre vágott karajt besózzuk, majd egy serpenyőben a mangalicazsíron mindkét oldalát átsütjük. Egy tepsibe rendezzük a hússzeleteket. Mellé szórjuk a kockára vágott birsalmát, a felszeletelt hagymát, megborsozzuk, majd aláöntjük a bort, meghintjük a kakukkfűvel és a zsályalevéllel, majd meglocsoljuk a maradék zsírral. Lefedve, 170 fokos sütőben 50 percig sütjük. Akkor kiszedjük a hússzeleteket, a birsalmás szaftot pedig turmixgépbe töltjük, és simára mixeljük. A húst visszatesszük a sütőbe, és 190 fokon 10 perc alatt enyhén megpirítjuk a felületét. Közben a feldarabolt burgonyát és a zellert sós vízben megfőzzük, leszűrjük és pürésítjük. Tálalás előtt keverjünk hozzá a sült hús szaftjából is! A sült húst a pürével, a birsalmás szafttal bőségesen meglocsolva tálaljuk – a tányéron egy kis salátát is kínálhatunk hozzá.
Tészta erdei gombákkal és fehérborral
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg gomba, feldarabolva
60 dkg tagliatelle tészta
1 fej lilahagyma
1 ek friss, vagy
½ mk szárított tárkony
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
só, őrölt fehérbors
2 ek vaj (kb 4 dkg)
Elkészítés (30 perc): A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és megpirítjuk benne a felszeletelt gombát, amit félreteszünk és melegen tartunk. A visszamaradt vajban megdinszteljük a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd rövid idő múlva felöntjük a borral, és felforraljuk. Közben vizet forralunk, és a tésztát félig megfőzzük (a csomagoláson található útmutatás szerint, a főzőidő felénél leszűrjük). A fehérborban megpárolt gombához hozzáadjuk a tejszínt, belekeverjük a tárkonyt, majd a félig megfőzött tésztát, és lassú tűzön együtt puhára főzzük az egészet, vigyázva, hogy a tészta ne ázzon szét. Azonnal tálaljuk – a pirított gombát a tányéron adjuk hozzá.
Túrós pite almával
Hozzávalók (12 adag):
A tésztához:
22 dkg liszt
15 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás
1 tk reszelt citromhéj
A túrókrémhez:
25 dkg félzsíros túró
20 dkg tejföl (20%-os)
7 dkg cukor
5 dkg kukoricakeményítő
1 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 tk reszelt citromhéj
1 ek citromlé
A tetejére:
3 közepes alma
Elkészítés (120 perc): A tésztához keverjük össze a lisztet és a cukrot, majd morzsoljuk el a vajjal. Gyúrjuk össze a tojással és a citromhéjjal, majd folpackba csomagolva tegyük egy órára a hűtőbe. Közben keverjük össze a krémet: az összes hozzávalót adagoljuk bele, míg sima masszát kapunk. A tésztát sodorjuk ki, és simítsuk egy 28 cm átmérőjű piteformába. Kanalazzuk bele a túrókrémet, és simítsuk el a tetejét. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, majd vagdossuk be 1,5 mm-es csíkokra, és ültessük a túrókrém tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. TIPP: 10 perc után tegyünk a tetejére egy sütőpapírt, hogy ne barnuljon meg a túró teteje.
Töltött sült alma
Hozzávalók (6 adag):
6 nagy alma
A töltelékhez:
2 dl tejszín
6 ek méz
6 ek darált dió
6 ek mazsola
1 tk fahéj
Elkészítés (40 perc): Az almák tetejét a szárnál levágjuk, és kimagozzuk őket úgy, hogy legalább 1,5 centi vastag maradjon az alma húsa. A töltelék hozzávalóit és a magházon kívül kivájt almahúst összekeverjük, és visszatöltjük az almába. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Forrón tálaljuk.
Gesztenyerolád
Hozzávalók (8 adag):
A piskótához:
6 nagy tojás
6 ek cukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
6 ek liszt
3 ek rum
½ kk szódabikarbóna
1 csipet só
A krémhez:
1 nagy tojás
1 ek gesztenyeliszt
3 dl habtejszín
3 ek cukor
1 ek vaníliakivonat
30 dkg gesztenyemassza
15 dkg vaj
1 ek csokoládéforgács (a díszítéshez)
Elkészítés (120 perc): Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük ki a cukorral, a sóval, a rummal, a szódabikarbónával, majd kanalazzuk hozzá a lisztet. A tojások fehérjéből verjünk laza habot, és keverjük a tésztához. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és simítsuk rá a masszát fél centi vastagon, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig. Közben egy tiszta konyharuhát vékonyan szórjunk be liszttel, és erre borítsuk ki még melegen a kisült tésztát. Húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, és tekerjük fel, majd hagyjuk így kihűlni. Közben készítsük el a krémet: a tojást keverjük össze a gesztenyeliszttel és a tejszínnel, és vízgőz fölött főzzük addig, míg besűrűsödik. Még melegen keverjük bele a cukrot és a gesztenyemasszát, és hagyjuk kihűlni. Hidegen keverjük bele a vajat, és habosítsuk ki robotgéppel a krémet. Csavarjuk ki a kihűlt piskótát, töltsük meg a krémmel, kenjük be a tetejét is, és szórjuk meg a csokiforgáccsal. Kiadós, idényjellegű desszert.