Aktuális

A haza mi vagyunk, tegyünk újra csodát: Orbán Viktor a Zeneakadémián

MTI

Létrehozva: 2019.10.23.

Az 56-os szabadságharcosok mindenüket odaadták a hazáért, visszakövetelték a nemzet ősi jussát a szabadságot. A miniszterelnök ünnepi beszéde a Zeneakadémián összekapcsolta a múltat a jelennel.

Forrás: MTI

Ünnepi beszédét egy híres 56-os koncert emlékének felidézésével kezdte, utalva a helyszínre, a Zenekadémiára.

1956. október 22-én Cziffra György az egyik Bartók művet játszotta el az Erkel Színházban. Cziffrának a kommunisták szétverték a kezét és egy bányában törették vele a követ, majd ezt követően újra meg kellett tanulnia zongoráznia. Az akkori híres koncert egy fiatal művész jelképes erejű feltámadása volt – mondta a kormányfő.

A kormányfő kihangsúlyozta, hogy a haza mi magunk vagyunk. Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, és van, aki áldozatot hoz érte – tette hozzá. Orbán Viktor szerint haza csak addig van, amíg a hazafiak többen vannak, mint a gyökértelen muszkavezetők.

„Hálával tartozunk elődeinknek, akik minden fogyatékosságunkkal egyetemben példájukkal lovagias és bátor néppé tettek bennünket.

A történelem folyton vizsgáztatja a népeket. Őseink imponálóan bátor példát mutattak a honfoglalás, a kereszténység felvétele, és számos szabadságharc keresztútján.

Orbán Viktor a történelmi leckékről azt mondta, hogy a helyes vagy helytelen válaszokon múlik egy-egy állam fennmaradása, vagy bukása. Van, ki végleg kihullik, van aki pedig felsőbb osztályokba lép

Több ezer nemzetből ma jó, ha kétszáz él és létezik a világban, s legyünk rá büszkék, hogy a magyar is ott van köztük őseink bátorsága és kitartása okán.

1956-ban is szintet léptünk, a kommunizmussal szemben ismét a bátorság és a kitartás emelte új szintre a magyar nemzetet.

1956-ban a magyar nemzet az ősi jussát követelte vissza, mégpedig, azt, hogy ő dönthesse el hogyan akar élni. Szabad és független országot akartunk a nemzetek Európájában, ami akkor még Nyugaton a szabad nemzetek közösséget jelentette – tette hozzá a miniszterelnök.

Szerencse, hogy a mai fiatalok nem éltek a diktatúra alatt, de nincs semmi kétség bennem, hogy a mai fiatalok is ugyanúgy helytállnának, mint őseik.

De a lényeg, hogy a tengerészek mindig tudják, nemcsak a vizet, de a csillagokat is figyelni kell, magasra is kell emelni a tekintetet.

Tegyünk mi is így, Istent, hazát, családot választva igazodási pontként.

Gloria victis, dicsőség a hősöknek, fejezte be ünnepi beszédét a miniszterelnök.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek