Aktuális

A zsemlét is megsüti a jó kenyérpirító

BoBe

Létrehozva: 2019.10.08.

A kenyérpirító a konyha egyik leg­egyszerűbben működő eszköze, mégis jó pár funkció van, ami kényelmesebbé teszi a használatát. Akkor sincs gond, ha nincs kéznél, nélküle is piríthatunk kenyeret.

A méret is fontos, ha nem csak toastot akar

Ha csak toastot szeretne pirítani, akkor nem kell külön figyelnie a fűtőszálak közötti helyre. Ha viszont házi kenyeret, félbevágott zsömlét vagy kiflit is bedobna a gépbe, akkor nagyobb méretű eszközt kell vennie.

Több férőhelyes a családnak

Egy igazi családi reggeli úgy teljes, ha mindenki ott ül az asztalnál és egyszerre eszik. Ha nem akar mindig várni a következő szeletre, ameddig a többiek jól laknak, akkor válasszon négyszeletes pirítót. 

Könnyít a szeletkiemelő

A kenyérpirítón lévő karral indítja be a melegítést. Ez a kar felpattan, amikor letelt a beállított idő. A legtöbb esetben ilyenkor a kenyerek kipattannak és könnyedén elveheti onnan. Néha viszont visszaesnek a fűtőszálak közé, így minél gyorsabban ki kell kapni, hogy ne piruljanak tovább. Erre tökéletes megoldás a szeletkiemelő funkció, ami könnyedén kiemeli a forró gépből a pékárut. 

Nem számít a teljesítmény

– A teljesítményt nézve igazából nincs nagy különbség. A rengeteg pluszfunkció természetesen nagyobb erővel pörög, de nem kell a legnagyobb Watt számú gépet megvenni, tökéletesen működik egy kisebb erejű is – mondta el a Borsnak Bárdi Atilla háztartásigép szerelő. 

Melegen tartja a reggeli végéig

Több szeletet csinált a kelleténél, de nem szeretné, hogy kihűljenek? A melegen tartó rács még azt is megakadályozza, hogy kiszáradjon a kenyér.

Figyelem!

Soha ne dugjon fémtárgyat a kenyérpirítóba, áramütést okozhat. Ha véletlenül beszorul a ke­nyér, akkor húzza ki a konnektorból a zsinórt, várja meg, míg teljesen kihűl.

Elbír a fagyasztott dolgokkal

Biztosan ön is tett már a fagyasztóba kenyeret, hogy tovább elálljon. Ha olyan gépet vesz, amiben van kiolvasztásfunkció, akkor elég akár ébredéskor kivenni a pékárut a hűtőből. 

Hőszigetelés a gyerekek miatt

Ha kisgyerek van a háznál, egy pillanat alatt ott teremhet, ahol nem kellene. Iz­galmas lehet számukra a pirosan fénylő kenyérpirító belseje, természetes, hogy meg akarják fogdosni a gépet. Válasszon hőszigetelt házat, ami nem forrósodik át.

Fő a biztonság, lekapcsolja magát

Olykor beakad a kenyérszelet a fűtőszálak közé. Emiatt számos gyártó beépített egy automatikus kapcsolót, ami lekapcsolja a gépet, ha elakadást érzékel. 

– Ha füstölögni kezd az eszköz, ne ijedjen meg, lehet, hogy régen használta, és csak a lerakódott porszemek pirultak meg. Legtöbbször, ha zárlatot kap vagy elromlik, a fűtőszálak nem melegednek fel, de felgyulladni egyáltalán nem szokott – mondta el At­tila. 

Ezzel lesz egyenletesen barna a szelet

Előfordult már, hogy kivette a kenyeret és a szélei szinte feketék voltak, de a közepe alig ropogott? A kenyérközpontosító funkcióval ez már a múlté: a fémösszezáró rész pontosan úgy nyomja össze a szeletet, hogy az minden részénél egyenletes távolságra helyezkedjen a fűtőszálaktól. 

Ne piszkálja a fűtőszálat!

A kenyérpirítók tisztán tartása nehézkesebb munka, mint egy melegszendvicssütőé. Először bizonyosodjon meg róla, hogy ki van húzva a konnektorból a kábel, nehogy megrázza az áram törölgetés közben. Utána húzza ki a morzsatálcát alulról, ürítse ki, és hagyományos módon mossa el, majd törölje szárazra. 

– Ezután fordítsa fejjel lefelé a gépet és óvatosan rázza ki a bent maradt morzsákat. Bár sok helyen olvashatja, hogy fogkefével tisztítsa a fűtőszálakat, de ezt nem ajánlom. Ha egy kicsit is megtörik vagy megsérül a szál, akkor a gép használhatatlanná válik – mondja a szerelő.

Serpenyőre is dobhatja

Ne keseredjen el, ha elromlott vagy éppen nincs önnél kenyérpirító. Hasonló eredményt érhet el, ha a sütőben magas fokozaton hirtelen pirítja meg a pékárut.
– Serpenyőben is szoktam pirítani. Ha egy kis olívaolajat vagy fűszeres vajat ken a kenyérre, igazán finom pirítóst kaphat. Sütőben is szoktam készíteni, ilyenkor vagy csak simán magában teszem be, vagy egy kis zsiradékot adok hozzá és pár perc alatt magas fokozaton szépen egyenletesen megpirul a pékáru – mondja Buday Péter szakács.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek