Aktuális

Undorító vagy zseniális? 75 éve ugyanabban a lében főz egy étterem

Bors

Létrehozva: 2019.10.10.

Az európai gyomornak inkább bizarr, sőt, abban sem vagyunk biztosak, hogy a magyar élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelne, azonban a távol-keleten igen nagy hagyománya van a többször felhasznált alapleveknek a főzés során. Az azonban tény, hogy a rekorder az Otafuku nevű Japán étterem, ahol 1945 óta - azaz lassan háromnegyed évszázada - használják ugyanazt a levet a húsok és a zöldségek kifőzéséhez.

A legendás - több mint 100 éves - tokiói konyha előző alapleve sajnos 1945-ben elveszett (valószínűleg a háborúban), ám azóta folyamatosan használják az újat az oden nevű tipikus japán egytálétel elkészítéséhez. A helyiek azt mondják: pont attól lesz tökéletes az oden, hogy az alapanyagokat a több évtizeden keresztül érlelt lében főzik ki, így az étel alapanyagai hihetetlenül gazdag ízvilágot szívnak magukba, mielőtt tálalják őket. 

Az alaplevet minden este átöntik a főzőedényből egy másik tárolóba, hogy az edényt el tudják mosni, majd ezt követően visszaöntik oda és lefedik éjszakára - hűtőbe azonban soha nem teszik - írja az Oddity Central.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek