Az európai gyomornak inkább bizarr, sőt, abban sem vagyunk biztosak, hogy a magyar élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelne, azonban a távol-keleten igen nagy hagyománya van a többször felhasznált alapleveknek a főzés során. Az azonban tény, hogy a rekorder az Otafuku nevű Japán étterem, ahol 1945 óta - azaz lassan háromnegyed évszázada - használják ugyanazt a levet a húsok és a zöldségek kifőzéséhez.
A legendás - több mint 100 éves - tokiói konyha előző alapleve sajnos 1945-ben elveszett (valószínűleg a háborúban), ám azóta folyamatosan használják az újat az oden nevű tipikus japán egytálétel elkészítéséhez. A helyiek azt mondják: pont attól lesz tökéletes az oden, hogy az alapanyagokat a több évtizeden keresztül érlelt lében főzik ki, így az étel alapanyagai hihetetlenül gazdag ízvilágot szívnak magukba, mielőtt tálalják őket.
Az alaplevet minden este átöntik a főzőedényből egy másik tárolóba, hogy az edényt el tudják mosni, majd ezt követően visszaöntik oda és lefedik éjszakára - hűtőbe azonban soha nem teszik - írja az Oddity Central.