Aktuális

9 éves, de már a világ megmentésén dolgozik a legifjabb bolygóvédelmi nagykövet

Bors

Létrehozva: 2019.11.06.

Alig múlt kilenc, mégis már azon fáradozik, hogy megmentse a világot, amiben élünk. Míg más gyerekek ilyenkor egymás zrikálásával töltik idejük nagy részét, Hayden Geraghty nem foglalkozik ilyesmivel, de még a Legózás sem köti le. Az Európai Űrügynökség legfiatalabb munkatársa ugyanis autizmussal él, 5 éves koráig pedig egyetlen szót sem szólt, de néhány évvel ezelőtt minden megváltozott, amikor a tévében Tim Peake űrhajóst nézte, amint fellőtték az űrrakétáját.

Ekkor hangosan ismételte a visszaszámlálást, majd a rakéta kilövését. Édesnyja, Caroline Geraghty nem hitt a fülének. 

Egészen apró korától lenyűgözte az éjszakai égbolt, csak nézte, ahogy a csillagokat is. Teljesen elvarázsolta, magába szippantotta – mesélte az anyukája.

Hamar egyértelmű lett, hogy a kisfiú érdeklődése az űrbéli utazás és az asztronauták felé nem csak egy pillanatnyi felhevülés. Az édeanyja egyre több ilyen tematikájú kiállításra, előadásra vitte, ahol a NASA űrhajósaival, kutatóival, tudósaival találkozhatott. 

Egy ilyen alkalommal nagy hatást gyakorolt az Európai Űrügynökség munkatársaira, aminek hatására kinevezték a legifjabb bolygóvédelmi nagykövetnek, hogy a HERA missziót támogassa. A HERA a Didymos, Földre veszélyes aszteroida-rendszert fogja vizsgálni. Célja az ütközés elkerülése. 

A Didymos nevezetű két kisbolygóból álló aszteroida-rendszer  becsapódási kockázatot jelent a Földre nézve. Egy esetleges ütközés során a kisebb aszteroida is elég nagy lenne ahhoz, hogy egy egész várost elpusztítson.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek