A galanga (thai gyömbér) a gyömbérre hasonlító növény. Már a középkorban is használták fűszerként és gyógyszerként. Őshazájában – Délkelet-Ázsiában – csodaszernek tartották.
Gyógyhatásai: illóolajat, keserű anyagot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása megelőzi a téli és a tavaszi fáradtságot, segíti az emésztést, hányinger és puffadás ellen is jó. Gyulladásgátló, hangulatfokozó és serkentő, afrodiziákumként is ismert. Megfázáskor, torokgyulladás és köhögés esetén is hasznos.
Fogyasztása: őrölve vagy frissen fogyasztható, ekkor meg kell hámozni. A friss növénynek enyhén citromos, kicsit pikáns, szúrós, keserű, balzsamos íze van. Emlékeztet a borsra, a gyömbérre és a fenyőfa tűlevelének illatára. A szárított galanga fűszeres, édeskés illatú, a fahéjra emlékeztet. Thai és kínai ételek ízesítéséhez használatos. Fűszerezhetünk vele leveseket, rizst, likőröket.