A világszerte egyre elterjedtebb amerikai nemzeti ünnep ugyan itthon még nem annyira népszerű, de ha belegondolunk, mindig van miért hálát adni, és pulykát enni jó. Kössük hát össze az újbor ünnepét és a libalakomákat az ádventtel és egy finom családi ebéddel.
LEVES
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 adag)
40 dkg morzsolt csemegekukorica
1 kápiapaprika
1 közepes fej hagyma
1 ek olaj
só, őrölt bors
1 csapott kk csilipor
friss zöld csilipaprika a tálaláshoz
1,5 l víz
2 dl tejszín
Elkészítés: A zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát és a kimagozott, kockákra vágott kápiapaprikát. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricát, és felengedjük vízzel. Takaréklángon puhára főzzük, majd a tűzről levéve botmixerrel darabosra turmixoljuk.
Beleöntjük a tejszínt, az őrölt csilit és a borsot, és ezekkel újra felforraljuk. A tányéron vékony szeletekre vágott zöld csilivel díszítjük.
TIPP: A tálalásnál kínáljunk hozzá grillezett bébikukoricát.
FŐÉTEL
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók (6 adag)
70 dkg pulykamell
50 dkg árpagyöngy
6 ek olaj
1 dl fehérbor
kb. 1 l zöldség alaplé
20 dkg rokfort sajt
20 dkg mascarpone
10 dkg friss bébispenót
1 tk só
1 kk frissen őrölt fekete bors
1 ek libazsír
Elkészítés: Az ápragyöngyöt 3 evőkanál olajon aranybarnára pörköljük, majd felengedjük a borral. Hagyjuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, és felöntjük annyi zöldség alaplével, hogy ellepje.
Takaréklángon, néha kevergetve puhára főzzük (ha még maradt víz rajta, azt hagyjuk elpárologni, vigyázva, nehogy leégjen). Közben a rokfortot összetörjük és kikeverjük a mascarponéval, a spenótot felaprítjuk. A sajtkrémet és a spenótot hozzákeverjük a főtt árpagyöngyhöz.
A pulykamellet kiterítjük, kiklopfoljuk, és megtöltjük az árpagyönggyel. Feltekerjük, és a két végét és az oldalát hústűvel összetűzzük. Átkenjük a libazsírral, fóliába tekerjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd a fóliát levéve 10 perc alatt átpirítjuk a tetejét. Lefedve 30 percet pihentetjük tálalás előtt, hogy szépen tudjuk szeletelni.
KÖRET
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (4 adag)
2 db nagyobb méretű, savanykás alma
4 db nagy méretű édesburgonya (batáta)
5 dkg olvasztott vaj
1,5 dl tejszín
só, frissen őrül rózsabors
½ kávéskanál őrölt szerecsendió
½ kávéskanál csilipor
Elkészítés: Az almát és az édesburgonyát megtisztítva, kockákra vágva a sütőben puhára sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen), majd püré állagúra passzírozzuk.
Kikeverjük a tejszínnel és az olvasztott vajjal, és a fűszerekkel. Melegen tartjuk, és a pulyka mellé tálaljuk.
TIPP: Egy kis reszelt narancshéjjal, és néhány evőkanálnyi narancslével még izgalmasabbá tehetjük.
DESSZERT
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók (12 szelet)
25 dkg liszt
9 dkg cukor
1 tojás
15 dkg vaj
Töltelék:
1 kg sütőtök
2 nagy tojás
1 tojássárgája
2,5 dl tejszín
1 mézeskalács fűszerkeverék
7,5 dkg nádcukor
1/2 tk rózsabors
Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket, és előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A töltelékhez kevés vízben megpároljuk a tököt, majd leszűrve pürésítjük. Egy üstben felverjük a tojásokat, beletesszük az extra tojássárgáját. Egy serpenyőben, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a cukrot a tejszínben, belekeverve a fűszereket is.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan csurgatjuk a tojásokat, vigyázva, nehogy kicsapódjon. Óvatosan, kanalanként adjuk hozzá a sütőtökpürét, és finoman elkeverjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra nyújtjuk és egy kivajazott, 23 centiméter átmérőjű piteformába simítjuk.
Lefedjük egy réteg alufóliával, sütőgyöngyöt vagy egyszerű babot szórunk bele, és 5 percig sütjük. Kiöntjük belőle a babot, kivesszük a fóliát és megtöltjük a sütőtökkrémmel. 35 perc alatt készre sütjük, majd szobahőmérsékletűre hűtve megszórjuk fahéjas porcukorral, a tányéron meglocsolhatjuk juharsziruppal is.
TIPP: A sütőtök jobban megőrzi természetes édességét, ha főzés helyett lassú tűzön, a sütőben sütjük meg.
KÍMÉLŐ MEGOLDÁS
Hozzávalók (6 adag)
20 dkg csemegekukorica
15 dkg kockára vágott sonka
10 dkg feta sajt elmorzsolva
10 dkg reszelt cheddar sajt
20 dkg tejföl
10 dkg krémsajt
1 db zöld chilipaprika
A tálaláshoz:
40 dkg tortilla chips
Elkészítés: A sajtféléket és a tejfölt keverjük össze, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett kukoricakonzervet, a sonkát és az apróra vágott zöld chilipaprikát. Tegyük tűzálló tálba, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt olvasszuk össze. Forrón, tortilla chipsszel mártogatva fogyasszuk.
A NAGYMAMA RECEPTFÜZETÉBŐL
Hozzávalók (10 szelet)
25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
15 dkg konzerv kukorica
10 dkg finom szemcséjű kukoricadara
15 dkg kukoricaliszt
1 csapott tk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
2,5 dl tej
1 tojás
1 ek méz
5 dkg reszelt sajt
1 kk só
1 kk bors
Elkészítés: A lisztet, a darát és a sütőport a sóval és a borssal összekeverjük. A tojásokat simára keverjük a mézzel, hozzákeverjük a tejet, majd az összekevert száraz hozzávalókat is, végül a reszelt sajtot. A vajat egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd beleszórjuk a kukoricát, és kicsit hagyjuk átsülni a szemeket.
Ha elkészült, elegyítjük az előkészített tésztával, és egy kivajazott sütőformába kanalazzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.