Aktuális

Már a föld alatt is jönnek a migránsok

Címkék
közélet

Bors

Létrehozva: 2019.11.29.

– Állandósuló és folyamatosan növekedő migrációs nyomással kell számolni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén megtartotta szokásos éves beszámolóját. Elmondta, kiemelt terület a Nyugat-Balkán biztonsága, a migráció. A Nyugat-Balkánon 98 ezer illegális bevándorló torlódott fel, és ez Közép-Európa számára is kockázatot jelent. Ezenfelül Törökországból 398 ezer illegális határátlépési kísérletet jelentettek november közepéig, ez 128 ezerrel több, mint az egész éves adat.

Törökországban 4 millióra nőtt a bevándorlók száma, és belpolitikai kérdéssé kezd válni az a 40 milliárd dolláros összeg, amit Törökország eddig a migránsokra költött. Ezért továbbra is kockázati tényező, hogy a törökök megnyitják-e kapukat a bevándorlók előtt Európa felé.

Az illegális migráció elleni fellépésben elengedhetetlen, hogy a hírszerző rendszer jó állapotban legyen – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: Magyarország továbbra is azt szorgalmazza, hogy a nemzetközi politika arra fókuszáljon, hogy segítse azokat az embereket, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, és így minél előbb hazatérhessenek.
A rendőrség friss összegzéséből egyébként kiderül, hogy az illegális migránsok módszerei egyre ravaszabbak:  próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök találtak már két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutat is, amelyek nemcsak készítőikre, de a használóikra is életveszélyesek voltak. 

A járatokat a déli határszakaszon szolgálatot ellátó járőrök a Csongrád megyei Ásotthalom és a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében fedezték fel.A  34 méter hosszú ásotthalmi alagútnál 44 illegális migránst tartóztattak fel, míg a körülbelül 22 méteres csikériai járatnál eddig még valószínűleg senki nem tudott átjönni, a rendőrök még előtte felfedezték.

Az alagutak készítői egyébként mindkét esetben nagy gondot fordítottak az álcázásra; a be- és kijáratokat növényekkel takarták el, de a rendőrök az alagutakat befejezésüket követően rövid időn belül felfedezték, és gondoskodtak betemetésüről.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek