Aktuális

Negyvenévesen mentek nyugdíjba, most tippeket adnak

Bors

Létrehozva: 2019.11.04.

Nyolc év alatt több mint kétmillió dollárt takarított meg ez a pár, úgyhogy megtehették, hogy már a negyvenévesen nyugdíjba vonulhassanak. Ahogy ilyenkor mondani szokták, innentől kezdve a pénzük dolgozik helyettük.

- Egyik nap úgy mentem haza, hogy azt mondtam a feleségemnek: én ezt nem fogom tudni még 30-40 évig csinálni - nyilatkozta Amon Browning a Good Morning Americának.

Sokkal többet szeretnék kihozni az életből,

minthogy végig csak egy sarokban ücsörögjek - tette hozzá.

Browning egyébként köztisztviselő volt, sima irodai munkát végzett az államnak.

- Eleinte természetesen engem is megrémített, hogy máris ennyire kiégett volna, de amikor elkezdtük összerakni a terveinket, hogyan tudnánk fiatalon nyugdíjba vonulni, egyre meggyőzőbbé vált a dolog - mondta Christina Browning.

A család csatlakozott a FIRE mozgalomhoz, ami magyarul annak a rövidítése, hogy: anyagi függetlenség, korai nyugdíj. Ennek többet között a lényege, hogy teljesen összehangolták a munkájukat és a költéseiket. Amennyire csak lehetett, visszavágták a kiadásaikat, sőt kisebb potyamunkákat is bevállaltak, egyikőjük például elkezdett munka mellett taxizni is.

A vége az lett, hogy

tíz évvel később már Portugáliába költözhettek,

a két gyereküknek élhetnek, portugálul tanulhatnak, és mindehhez mindössze a befektetéseikből élnek. Nemrég indítottak egy YouTube-csatornát, ahol megosztják a tippjeiket, hátha mások is követik a példájukat.

Felsoroltak több egyszerű tippet, amik nagyjából így szólnak:

Hidd el, hogy képes vagy rá. Csinálj egy részletes tervez, amin követni tudod a gyarapodásodat. Húzd szorosabbra a nadrágszíjat, hidd el, hogy nincs mindenre szükséged, amit a szomszéd megvesz. Vállalj kisebb mellékes munkákat.

Műveld ki magad, hogy ne félj a befektetésektől.

Fektesd be a pénzt, amit megspóroltál, és amit a mellékállásaidból összeszedtél. Olyan emberekkel vedd körbe magad, akik szintén hisznek ebben.

Számold ki a FIRE számodat, ami azt az összeget jelenti, amennyit be kell fektetned ahhoz, hogy a kamataiból meg tudj élni. Ehhez számold ki, hogy a nyugdíjazásod alatt évente mennyi pénzre van szükséged, és ezt szorozd be 25-tel.

További tippeket itt talál.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek