Télen az egyik legfinomabb és legegészségesebb csemege a dió, számos értékes tápanyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat (omega-3), fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat (E-, B-vitamin). Mangán-, réz-, kálium-, kalcium-, vas-, magnézium-, cink- és szelénforrás. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterinszintet és normalizálhatjuk a vérnyomásunkat. Segít a szívproblémák megelőzésében.
Érvédő, megakadályozza a vérrögképződést, megőrzi az érfalak rugalmasságát. Javítja a szervezet inzulintermelését, csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét. Jótékonyan hat a szellemi fejlődésre, az agysejtek és az idegsejtek működésére, javítja a memóriát. Közvetlen fogyasztáshoz legjobb a friss, idei dió. A tavalyi egész diót felfrissíthetjük, ha egy éjszakára beáztatjuk, aztán törjük meg. A pucolt dió is felfrissíthető így, az áztatóvizével pedig meglocsolhatjuk a szobanövényeket.
A zserbó egyik fő hozzávalója érvédő hatású.