Féltve őrzött titkát osztotta meg Hosszú Katinka édesapja, István. Elárulta a tökéletes bajai halászlé receptjét.
A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka többször hangsúlyozta: édesapjánál, Istvánnál senki nem csinál jobb bajai halászlevet!
A sztársportoló családjának asztaláról az idén sem hiányozhat ez az étel, amelynek receptjét meg is osztotta lapunkkal.
– Baján úgy tartja a mondás, hogy az embernek azért van egy kezén öt ujja, mert öt alapanyag szükséges a halászléhez: hal, víz, só, paprika és hagyma. Fontos az is, hogy külön tálaljuk a halat a levestől. Elengedhetetlen kellék még a gyufatészta, amelyet régebben kézzel gyúrtak az asszonyok, manapság már inkább készen vesszük – mondta a Borsnak az Iron Lady apukája.
Hozzátette: lánya nem főz halászlevet. – Ez férfimunka, ezért sem kérte, hogy tanítsam meg neki. Katinka két fiútestvére viszont egész jól készíti, ám karácsonykor az én feladatom, ott vannak mellettem, de nem szólnak bele.
István kiemelte: az igazán jó halászlé bográcsban készül, így a decemberi hidegben sem a konyhában rotyog a leves, hanem a szabadban.
– Lehet mínusz 20 fok, akkor is kint főzöm. Ilyenkor megengedek magamnak egy-két „melegítő” fröccsöt, de a tűz mellett amúgy sem fázom
– magyarázta Katinka édesapja, aki a lánya nélkül tölti a karácsonyt, ugyanis az Iron Lady Dél-Afrikába utazott edzőtáborozni, ahonnan január közepén tér csak vissza.
– Úgy gondolta, az olimpiai felkészülésnek nem tenne jót az ünnepek alatti leállás. Számára most Tokió a legfontosabb, ezért még karácsonykor sem pihen. Egyébként sem rendhagyó, hogy a lányom nélkül töltjük a szentestét. Igaz, így az érmeit sem tudjuk kitenni a fára.