Forrás: Pexels
Egy kanadai kutatócsoport közel 2500 ember bevonásával felmérést készített, hogy kiderítse, milyen hatással van az emberi szervezetre heti három tésztás étel fogyasztása. A felmérés során rendkívül fontos volt, hogy megkérdezettek más szénhidrát helyett fogyasszák a tésztát, emellett végig tartsák az alacsony glikémiás indexet.
A glikémiás index rangsorolja az ételeket aszerint, hogy azok milyen mértékben emelik a vércukorszintet. Mint kiderült, a tészta a listán alacsonyabb helyen szerepel, mint például a rizs vagy a fehér kenyér.
A vizsgálatban résztvevők egy héten átlagosan 3,3 adag tésztás ételt fogyasztottak más szénhidrátok helyett. Egy adag körülbelül egy fél bögrényi kifőtt tésztát jelentett.
Az eredmény nagy meglepetést okozott: a vizsgáltak közül mindenki átlagosan fél kilót fogyott 12 hét alatt. A súlyveszteség ugyan csekély, de ez az eredmény azt is jelentheti, hogy a tésztás ételek fogyasztása hozzátartozhat egy diétához, csakúgy, mint az alacsony glikémiás index szerinti étkezés.
Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól bárki mértéktelen tésztaevő életmódra válthat, a spagettimonstrumok ugyanis szörnyen hizlalóak maradnak. A mennyiségen van a hangsúly: amennyiben valaki képes tartani a fél bögrényi adagokat, úgy bármilyen tésztaétel elfogadható összetevője lehet egy egészséges étrendnek.
(via)