Aktuális

Sörben sül ropogósra a szilveszteri malac

Bors

Létrehozva: 2019.12.29.

A szilveszteri menü esetében nem egy étkezésre, hanem egy egész éjszakán át tartó eszegetésre kell felkészülni – ehhez válogattunk alkalmas fogásokat.

Előétel

Szőlősaláta, kecskesajtos bagettel és dióval

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 1 kis bagett * 15 dkg friss, kenhető kecskesajt * 10 dkg durvára vágott dió * 4 tk méz

A salátához: 1 közepes cikóriasaláta * 10 dkg fehér szőlő * 5 dkg nagy szemű kék szőlő * 1 közepes körte * 5 dkg vágott dió

Az öntethez: 1 ek méz * 1 ek citromé * 3 ek extraszűz olívaolaj * 1 tk apróra vágott tárkonylevél

Elkészítés: A bagettet szeleteljük fel (ha nem friss, enyhén pirítsuk meg a szeleteket). Kenjük meg kecskesajttal, szórjuk meg vágott dióval, és csorgassunk rá néhány csepp mézet. A cikóriát szedjük leveleire, a torzsáját vágjuk össze, és egy száraz serpenyőben kicsit pirítsuk meg, majd az egészet szórjuk egy tálra, hogy megágyazzunk vele a gyümölcsöknek. A körtét vágjuk gerezdekre, és minden oldalon süssük át, majd szórjuk a cikóriára a szőlővel és a dióval együtt. Keverjük össze az öntet hozzávalóit, és locsoljuk meg vele a salátát. Frissen, a kecskesajtos bagettekkel fogyasszuk.

Főétel

Sörben sült bőrös malackaraj

Elkészítési idő: 100 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg bőrös malackaraj  * 1/2 l barna sör * 25 dkg szalonna * 1 ek só * 1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés: A karaj bőrét egy éles késsel, félcentis csíkokra bevagdossuk, és sóval bedörzsöljük. A szalonnát 3 milliméter vastag szeletekre vágjuk és 1 centis cikkekre vagdossuk úgy, hogy a bőr összetartsa, és a sütőedény aljára fektetjük. A karajt bőrével lefelé a szalonnára fektetjük, aláöntünk 2 deci sört, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben elkezdjük sütni. 30 perc múlva kivesszük, 160 fokra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét, a kisült zsírral meglocsoljuk a húst, és aláöntünk egy kevés sört – ezt a műveletet ezt követően 10 percenként megismételjük.

Közben ellenőrizzük a hús állagát. Ha megpuhult (kb. 80 perc után) megfordítjuk, és locsolgatva ropogósra sütjük a bőrét. Ha elkészült, lefedve 30 percig pihentetjük a sütőben szeletelés előtt. Kínálhatunk hozzá hagymás burgonyát és párolt káposztát, de hideg sültként, szendvicsekbe is kiváló.

Desszert

Tiramisu

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Nehézség: * * 

Hozzávalók (6 adag): 10 dkg narancslekvár * 1 dl narancslikőr * 3 tojás (szétválasztva) * 3 ek aszalt áfonya * 3 ek barna cukor * 25 dkg mascarpone * 25 dkg mézes keksz * 1 tk őrölt szegfűszeg a beszóráshoz

Elkészítés: A lekvárt a narancslikőrrel összekeverjük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgájákat a cukorral összekeverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, majd a fehérjét is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. A durvára tölt kekszet egy tálba vagy adagonként, poharakba fektetjük, meglocsoljuk a narancslikőrrel hígított lekvárral, majd rákenjük a krémet, közészórva az aszalt áfonyát is. (A „locsolás” ez esetben azt jelenti, hogy kb. egy kávéskanálnyit kiveszünk a keverékből, és rákenjük a kekszrétegre: a tiramisu úgy jó, ha a keksz átveszi a folyadék ízét, de nem tocsog benne – igazából a krémtől puhul meg, de egyben marad, és nincs körülötte felesleges folyadék.) Erre még egy réteget teszünk ugyanígy, majd a tetejét enyhén megszórjuk az őrölt szegfűszeggel, és fo­gyasztás előtt legalább hat órára a hűtőbe tesszük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek