Aktuális

Városi legenda – Máig megoldatlan rejtély a Sodder gyerekek eltűnése

Bors

Létrehozva: 2019.12.30.

Végzetes karácsonya volt 1945-ben a Sodder családnak, nem csak az otthonuk veszett oda egy hatalmas tűzvészben, öt gyerekük is nyomtalanul eltűnt. A hirtelen fellobbanó lángoknál már csak a körülmények voltak furcsábbak.

Forrás: Shutterstock

Tíz gyermekükkel élte az átlagos nagycsaládosok életét a Sodder házaspár, Jennie és George. Egészen 1945 karácsonyáig, amikor is egy szempillantás alatt a legrosszabb rémálmuk vált valóra. A házuk 45 perc alatt szinte porig égett, tíz gyermekükből öt a tűz áldozatává vált. Vagy mégsem?

Jelek tömkelege

A katasztrófa előtt már hetekkel korábban érezni lehetett, hogy valami megmagyarázhatatlan dolog lengi körül az Olaszországból Amerikába költözött családot. Először egy idegen férfi kopogtatott be a Sodder-ház ajtaján munkát keresve, de amikor a családfő elküldte az illetőt, ő körülnézett, és azt mondta, hogy a biztosítékok tüzet fognak okozni. Az édesapa megijedt, ezért villanyszerelőkkel megnézette a vezetékeket, mindent rendben találtak. Ezután nem sokkal egy életbiztosításokkal házaló ügynök tért be hozzájuk, és érdekes módon tűzesetekre vonatkozó biztosításokat akart kötni a családdal. George őt is elküldte, mire a feldühödött ügynök távozásakor fenyegetően utalt a családfő olasz származására, a férfi által mélyen gyűlölt Mussolinire, és közölte, hogy a házuk le fog égni, amit meg is érdemel a családfő Mussolini miatt. De a végzetes éjjel is tartogatott furcsaságokat. Miután mindenki lefeküdt aludni, éjjel 1 órakor megcsörrent a telefon. Egy idegen nő egy ismeretlen nevű embert keresett. Jennie közölte vele, hogy téves számot hívott, mire a hívó furcsa nevetésbe kezdett, és letette a telefont.  

Furcsa véletlenek

Miután lefeküdtek aludni, Jennie a háztető irányából hatalmas koppanásra ébredt, amit guruló hang követett, mintha valami ráesett volna a tetőre. Nem foglalkozott vele. Félóra múlva viszont fullasztó füstszagra ébredt, majd látta, hogy férje dolgozószobájában tűz ütött ki. Azonnal felkeltette George-ot, de csak a földszinten alvó gyerekeket tudták kimenekíteni, mert a lépcső lángokban állt.

Az apa kirohant a házból, hogy a fal mellett tartott létrán jusson fel az emeletre, de miután nem találta a helyén, az udvaron álló teherautó tetejéről akart bemászni a házba. Rejtélyes módon az előző nap még működő kocsik egyike sem indult el.  Közben Jennie elküldte egyik lányát a szomszédokhoz, mert süket volt a telefonvonal, de nem jártak sikerrel, mert náluk is. Egy éppen arra járó teherautó sofőrje száguldott el a tűzoltókért, de mire kiértek, a ház szinte kiégett.

Nincsenek maradványok

Miután eloltották a lángokat, a tűzoltók végigjárták a házat, de nem találtak emberi maradványokat. Ugyan a halotti bizonyítványokat kiállították az öt gyereknek, a szülők biztosak voltak abban, hogy nem haltak meg. Álláspontjukat a helyi krematórium üzemeltetője is megerősítette, mert beszámolt arról, hogy az emberi csontoknak legalább 1000–1200 fokos hőmérséklet és több órán át tartó égetés kell, hogy  megsemmisüljenek. Szerintük a tűz nem égett olyan sokáig, hogy öt holttest nyomtalanul eltűnjön. Gyanúsított sem volt Zárlat okozta a tüzet, de a szülők felfogadtak egy magánnyomozót, aki kiderítette, hogy a házaló ügynök tagja volt az esküdtszéknek, viszont a telefonáló nő tényleg rossz számot tárcsázott. A telefonkábeleket elvágták a környéken, a teherautók indítókábelét leszerelték. A létra pedig 23 mé­terre, az út mellett volt. Arra sem kaptak választ, hogy mi volt a koppanó hang a tetőn, az ügyet két év múlva mégis lezárta a rendőrség.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek