Aktuális

Zsírtól lesz finom a sütemény

Bors

Létrehozva: 2019.12.21.

Az ünnep nem lenne az igazi a már jól megszokott, minden évben asztalra kerülő sütemények nélkül. Ezeket már egy nappal korábban is elkészítheti, de ha karácsony napjára hagyja, akkor sincs baj, ugyanis pofon egyszerű megcsinálni.

Zsírtól lesz finom a sütemény

Sertészsír a hókifli alapja

Marton Adrienn gasztro-mű­sorvezető szerint két do­logra kell nagyon figyelni a tökéletes hókiflinél: a zsiradékra és a hozzávalók leszitálására.

– Ha hagyományos ízeket szeretne, akkor a hókiflinél mindenképp sertészsírt kell használni. A telt, kompakt ízt semmi más nem fogja visszaadni. Arra is figyelni kell, hogy a tészta könnyedségét csak úgy lehet elérni, ha minden hozzávalót átszitál. Ez sokszor még a sütőpornál és a porcukornál is fontos. Ez azért fontos, mert ha bármi benne marad, akár egy darabka, vagy csomó, akkor az elnehezíti a tésztát. A töltelék is sokféle lehet. A hagyományos darált dión át az asztalt szilváig, de akár másfajta lekvárt, vagy valami magőrleményt is bele lehet tenni. Az igazán karácsonyi ízekhez a tésztát is lehet va­riálni. Még a nyers változatba lehet keverni őrölt fahéjat, vagy akár narancsaromát, vagy narancslevet. Ezeket nem kell túlzásba vinni, elég ezekből egy kicsi a tésztába, hogy a süteménynek még ünnepibb legyen az íze.

Tejföltől lesz puha a tészta

Fördős Zé séf és a Street Kitchen szakmai vezetője szerint a zserbó akkor a legjobb, ha áll egy napot, így azt már a karácsony előtti napon érdemes megcsinálni.

– A tészta puhaságát a tejföl adja, ezért a lisztbe kevert sütőpor, vaj porcukor és tojás mellé mehet ez a hozzávaló is. Annyi tejfölt kell hozzáadni, hogy már a nyers tészta is lágy, de ruganyos lesz. Ezt a tésztát kell négy részre osztani, és pihentetni egy kicsit, majd vékonyra nyújtani. Ezután jöhet a rétegezés. Majd 180 fokon mehet a sütőbe 40 percre. A csokit vízgőz fölött meg kell olvasztani, és ebbe egy diónyi vajnak is kerülnie kell, hogy szép fénye legyen majd a csokimáznak.

Zserbóból pohárkrém

Szendrei Bence séf nem a szokványos módon készíti el a zserbót, hanem egyfajta pohárkrémként.

– Három réteg kell hozzá: egy egyszerű, linzerhez hasonló keksztészta, diókrémes és sárgabaracklekváros. A diós krémnél a diót először leforrázom, majd leszedem a dió héját, aztán tejes, tejszínes és igazi vaníliás lében teljesen krémesre főzöm és pürésítem. Ha ez kész, akkor a keksszel kezdve rétegezem a pohárba a hozzávalókat. Mehet rá a diókrém, és a lekvár is, amit pár csepp citromlével még fel lehet savanyítani. A legvégén mehet rá a csokiöntet is.

Egyszerű püspökkenyér

A püspök- vagy gyümölcskenyérnél nem kell megijedni, ugyanis nagyon egyszerűen meg lehet csinálni, Fördős Zé úgy szereti, ha minél több gyümölcs van a süteményben, de a karácsonyi ízekről sem feledkezik meg.

– Hatszáz gramm aszalt és kandírozott gyümölcs vegyesen mehet bele. Meggy, szilva, datolya, áfonya, mazsola, narancshéj, barack, vagy akár gyömbér is, mindenkinek a saját ízlése szerint. A gyümölcs úgy jó, ha apróra van vágva. A kenyérhez kell még darált mandula, egy csipet só, csipet őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj és szerecsendió, olívaolaj, citromhéj, 3 darab tojás, és egy vaníliarúd kikapart belseje. A hozzávalókat csak össze kell keverni, és mehet a kikent, mandulával megszórt őzgerincformába. Százhetven fokos sütőben 35–40 perc alatt elkészül.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek