Aktuális

Zsírtól lesz finom a sütemény

Bors

Létrehozva: 2019.12.21.

Az ünnep nem lenne az igazi a már jól megszokott, minden évben asztalra kerülő sütemények nélkül. Ezeket már egy nappal korábban is elkészítheti, de ha karácsony napjára hagyja, akkor sincs baj, ugyanis pofon egyszerű megcsinálni.

Sertészsír a hókifli alapja

Marton Adrienn gasztro-mű­sorvezető szerint két do­logra kell nagyon figyelni a tökéletes hókiflinél: a zsiradékra és a hozzávalók leszitálására.

– Ha hagyományos ízeket szeretne, akkor a hókiflinél mindenképp sertészsírt kell használni. A telt, kompakt ízt semmi más nem fogja visszaadni. Arra is figyelni kell, hogy a tészta könnyedségét csak úgy lehet elérni, ha minden hozzávalót átszitál. Ez sokszor még a sütőpornál és a porcukornál is fontos. Ez azért fontos, mert ha bármi benne marad, akár egy darabka, vagy csomó, akkor az elnehezíti a tésztát. A töltelék is sokféle lehet. A hagyományos darált dión át az asztalt szilváig, de akár másfajta lekvárt, vagy valami magőrleményt is bele lehet tenni. Az igazán karácsonyi ízekhez a tésztát is lehet va­riálni. Még a nyers változatba lehet keverni őrölt fahéjat, vagy akár narancsaromát, vagy narancslevet. Ezeket nem kell túlzásba vinni, elég ezekből egy kicsi a tésztába, hogy a süteménynek még ünnepibb legyen az íze.

Tejföltől lesz puha a tészta

Fördős Zé séf és a Street Kitchen szakmai vezetője szerint a zserbó akkor a legjobb, ha áll egy napot, így azt már a karácsony előtti napon érdemes megcsinálni.

– A tészta puhaságát a tejföl adja, ezért a lisztbe kevert sütőpor, vaj porcukor és tojás mellé mehet ez a hozzávaló is. Annyi tejfölt kell hozzáadni, hogy már a nyers tészta is lágy, de ruganyos lesz. Ezt a tésztát kell négy részre osztani, és pihentetni egy kicsit, majd vékonyra nyújtani. Ezután jöhet a rétegezés. Majd 180 fokon mehet a sütőbe 40 percre. A csokit vízgőz fölött meg kell olvasztani, és ebbe egy diónyi vajnak is kerülnie kell, hogy szép fénye legyen majd a csokimáznak.

Zserbóból pohárkrém

Szendrei Bence séf nem a szokványos módon készíti el a zserbót, hanem egyfajta pohárkrémként.

– Három réteg kell hozzá: egy egyszerű, linzerhez hasonló keksztészta, diókrémes és sárgabaracklekváros. A diós krémnél a diót először leforrázom, majd leszedem a dió héját, aztán tejes, tejszínes és igazi vaníliás lében teljesen krémesre főzöm és pürésítem. Ha ez kész, akkor a keksszel kezdve rétegezem a pohárba a hozzávalókat. Mehet rá a diókrém, és a lekvár is, amit pár csepp citromlével még fel lehet savanyítani. A legvégén mehet rá a csokiöntet is.

Egyszerű püspökkenyér

A püspök- vagy gyümölcskenyérnél nem kell megijedni, ugyanis nagyon egyszerűen meg lehet csinálni, Fördős Zé úgy szereti, ha minél több gyümölcs van a süteményben, de a karácsonyi ízekről sem feledkezik meg.

– Hatszáz gramm aszalt és kandírozott gyümölcs vegyesen mehet bele. Meggy, szilva, datolya, áfonya, mazsola, narancshéj, barack, vagy akár gyömbér is, mindenkinek a saját ízlése szerint. A gyümölcs úgy jó, ha apróra van vágva. A kenyérhez kell még darált mandula, egy csipet só, csipet őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj és szerecsendió, olívaolaj, citromhéj, 3 darab tojás, és egy vaníliarúd kikapart belseje. A hozzávalókat csak össze kell keverni, és mehet a kikent, mandulával megszórt őzgerincformába. Százhetven fokos sütőben 35–40 perc alatt elkészül.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek