A vízkereszttel pontot teszünk a karácsonyi ünnepkör végére, de a karácsonyfa leszedését is méltóképpen megünnepelhetjük – például finom falatokkal.
Batátakrémleves mogyoróvajjal
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4-6 adag): 1 ek olaj * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 közepes piros kaliforniai paprika * 2 közepes sárgarépa * 1/2 tk cayenne bors * 1/2 tk frissen őrölt fekete bors * 1 gerezd zúzott fokhagyma * 1 tk hámozott és reszelt gyömbér * 1 nagy édesburgonya (batáta, kb. 30 dkg) * 1 liter zöldségalaplé * 10 dkg paradicsompüré * 4 ek krémes mogyoróvaj * 2 tk méz * 6 ek apróra vágott snidling
Elkészítés: Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne a kockára vágott hagymát, a paprikát és a sárgarépát, időnként kevergetve, 5-6 percig. Ízesítsük cayenne borssal, fekete borssal, fokhagymával, a gyömbérrel és pirítsuk még 1-2 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a kockára vágott édesburgonyát (batáta), öntsük fel az alaplével, és lefedve, lassú tűzön főzzük, míg az utóbbi megpuhul (kb. 20 perc). Botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a mézet, és lassú tűzön kevergetve melegítsük, míg a mogyoróvaj megolvad. Melegen, snidlinggel megszórva tálaljuk.
TIPP: Adhatunk hozzá ropogósra sütött csípős kolbászkarikákat is.
Egyben sült ponty zöldségágyon
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1,5 kg ponty (megtisztítva, egészben) * 15 dkg krumpli * 10 dkg sárgarépa * 10 dkg zöldbab * 10 dkg koktélparadicsom * 1 fej fokhagyma * 5 dkg vaj * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 tk só * 1kk fehér bors * 2 ek olaj
Elkészítés: A kibelezett, lepikkelyezett, megmosott pontyot letörölgetjük, kívül-belül besózzuk. A vajat kikeverjük egy kevés sóval, fehérborssal, és a hal belsejébe kenjük, majd kibéleljük a petrezselyemmel. A tepsit kiolajozzuk, és beleszórjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a félbevágott fokhagymafejet. Ráfektetjük a halat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 40 perc alatt készül el.
Hercegnőburgonya
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg burgonya * 4 ek vaj * 1/2 tk szerecsendió * 1 tk fehérbors * 1/2 dl tejszín * 1 tk só * 3 db tojássárgája
Elkészítés: A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és pürésítjük. Hozzákeverjük a vaj felét, a tejszínt, a fűszereket és a tojássárgáját, habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe diónagyságú halmokat nyomunk. A halmok tetejét átkenjük olvasztott vajjal, és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Almafánk
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (20 darab): 5 nagy alma * 4 dl olaj a sütéshez
A tésztához: 40 dkg liszt * 4 dl tej * 1 dl szénsavas ásványvíz * 3 tojás * 1 ek cukor * ½ kk só
A beszóráshoz: 10 dkg porcukor * 1 kk fahéj
Elkészítés: Először keverjük össze a tészta hozzávalóit, és hagyjuk 30 percig állni, hogy kicsit besűrűsödjön. Az almákat vágjuk keresztben egy centi vastag szeletekre, és vágjuk ki a magházat. A sütéshez forrósítsuk fel az olajat, és a palacsintatésztába mártott almakarikákat mindkét oldalon süssük aranybarnára. Papírtörlőre szedve itassuk le róluk az olajat, és forgassuk bele fahéjjal elkevert porcukorba.