Sokan legyintenek, ha a nagymamájuk valami bölcsességet oszt meg velük, túlzott aggódásnak, felesleges és idejétmúlt okoskodásnak tartják. Pedig igenis sok praktika létezik, amit nagyanyáink még használtak, mára azonban feledésbe merültek.
7.Egymást segítik
A krumpli csírázása kétféleképpen is megelőzhető: egyrészt ha újságpapírba csomagolva teszi hűvös helyre (de nem a hűtőbe!), másrészt ha néhány szem almával együtt teszi el. Az alma segít lassítani a csírázási folyamatot.
* * *
6.Univerzális csodaszer
Az odaégett makacs ételmaradék legjobb ellenszere is a só, amit egyébként a mosogatógép tablettáiban is mindig megtalálni. Forraljon erősen sós vizet a szennyezett lábosban, majd mosogassa el!
* * *
5.Gyengéd tisztítás
Ha nem az edényeknek, hanem a munkában elszíneződött kéznek van szüksége tisztításra, akkor vegyen elő egy fél citromot, és azzal mosson kezet. A cékla vörössége ugyanúgy eltávolítható, mint a kerti munkák piszka.
* * *
4.Krumpli a csípésre
Bármilyen csípés esetén beválik ez az első hallásra nem túl gusztusos trükk. Rovarcsípéskor mosson meg egy krumplit, vágja félbe, vagy reszelje le, és rögzítse a piros foltra. A burgonyában lévő anyagok csökkentik az irritációt és a viszketést.
* * *
3.Sós mosás
A makacs zsírfoltok eltüntetéséhez sem kell drága szereket vásárolni: inkább szórja be sóval még frissen. A só magába szívja a zsiradékot. Ha nagyobb foltról van szó, mosogatószerrel dörzsölje be a foltot, hagyja állni tíz percig és úgy mossa ki!
* * *
2.Meleg kés
A friss kenyér legnagyobb ellensége a szeletelés, pedig muszáj, ugyebár. Hogy ne morzsálódjon a pékáru, forró vízbe mártott meleg késsel szelje. Ugyanígy segít vajat kenni a forró kés, sőt a hideg vajat egyébként úgy is könnyű megpuhítani, ha vizet forral, s a meleg lábossal vagy tállal egy-két percre leborítja a tejterméket.
* * *
1.Aszpirint a virágnak!
Ma már ugyan kapni olyan sókat és oldatokat, amelyekkel a vágott virág tovább megőrzi a frissességét, de nem szükséges ezreket költeni. Az aszpirin megelőzi a vízben a baktériumok szaporodását, hasonlóan a hypóhoz. Mindkettőt adhatja (de nem egyszerre!) krizantémhoz, rózsához, szegfűhöz, kardvirághoz. A nárciszok a sót szeretik, a dáliák az ecetet.