Aktuális

Gulyás Gergely: A gyöngyöspatai ítélet és a börtönbiznisz témájában is indul nemzeti konzultáció

Bors

Létrehozva: 2020.02.13.

Többek között a börtönbiznisz és a gyöngyöspatai ítélet ügyében indul majd nemzeti konzultáció - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón. A cél, hogy májusra meglegyen a konzultáció eredménye, és még a tavaszi ülésszakon törvények legyenek belőle - mondta az Origo kérdésére a Miniszterelnökség vezetője.

Forrás: MTI

A kormány szerdán ülésezett, este pedig a kormánypártok frakcióülése kezdődött – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy jó néhány kérdés komoly társadalmi vitát váltott ki az elmúlt hónapokban. Ezek a rend helyreállításával kapcsolatosak, mint például a győri gyermekgyilkosság, vagy a börtönbiznisz ügye - tette hozzá. Gulyás elmondta, ilyen volt a gyöngyöspatai kártérítések ügye is, ami a cigányság felzárkózásához és a többség-kisebbség viszonyához kapcsolódik. 

Ezekben a kérdésekben nemzeti konzultációt indít a kabinet. A jövő hét folyamán a kérdéseket is nyilvánosságra hozzák

- mondta Gulyás. A magyar kormány mindezek mellett meg kíván felelni az európai követelményeknek, de az nem fér össze a józan ésszel, hogy évente többmilliárd forintot fizessen ki elítélteknek a magyar állam. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

miközben az ország szuverenitását értéknek tekintik, addig minden ügyben megjelennek a külföldről finanszírozott szervezetek, akik sokszor a bűnelkövetők jogai mellett állnak ki.

Ezeknek a szervezeteknek hiányzik a legitimációja – tette hozzá.

Kilenc kérdés lehet

A magyar jogalkotói körből nem kerülhet ki a börtönkártérítések ügye – mondta Gulyás. A cél, hogy a férőhelyek bővítése révén később semmilyen kártérítést ne kelljen kifizetni – tette hozzá. Amíg kártérítést kell fizetni, azt az áldozatok kapják meg – mondta Gulyás.

Kilenc kérdést terveznek a nemzeti konzultációban. Március közepétől vehetik kézhez az állampolgárok a konzultációs íveket, és április végig-május elejéig tart majd

– mondta Gulyás Gergely.

Orbán Viktor fontos bejelentéseket tesz vasárnap

Klíma- és természetvédelmi akciótervet is elfogadott a kormány, a részleteket Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a vasárnapi évértékelőjében.A cél, hogy az ország jobb állapotban legyen a következő generációk számára, mint amiben most van – mondta a miniszter.

2018 óta a mostani volt a harmadik Orbán-Merkel találkozó, nagyon jók a kapcsolatok. Gulyás szerint a következő időszak legfőbb kihívása a gazdasági növekedés helyzete. Az uniónak ebben a hét évben új költségvetést kell elfogadni, ez is téma volt a tárgyalásokon.

Bízunk benne, hogy lesz megegyezés – tette hozzá. Németország közvetítő szerepre törekszik a költségvetés elfogadása során – mondta a miniszter.

Az egy hazugság, hogy a szovjet megszállással Budapest szabad lett

– mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Nincs koronavírusos fertőzött Magyarországon

Magyarországon egyetlen koronavírusos fertőzött sincs

– mondta Gulyás Gergely. A Vuhanból hazatért magyarokat vasárnap engedik majd ki a Szent László kórházból, ha addig tünetmentesek lesznek. Továbbra is őszinte tájékoztatást nyújt majd a kormány – tette hozzá.

Ózdon a tervezett elbocsátások kapcsán azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz, hogy az esetlegesen utcára kerülők minél hamarabb elhelyezkedjenek - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Kompenzálni fogják a magasabb infláció miatt a béreket

Csak oktatás révén lehet biztosítani a cigányság felzárkózását

– mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A kormány az esetlegesen magasabb infláció esetében mindig pótolni fogja a törvény alapján az ezt érintő fizetéseket – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

A következő kormányülésen hallgatja meg a belügyminisztert arról a kabinet, hogyan lehetne javítani az iskolákon belüli biztonságot – mondta Gulyás.

Tényszerűen igaz, hogy sokak számára a szovjet megszállás az életet hozta, de ezzel egyidejűleg a szovjet megszállás olyan mértékű erőszakot hozott, amire nem volt példa korábban – mondta Gulyás. Rabságból rabságba jutott az ország, nem letagadva azt, hogy sokak számára az életet jelentette a szovjet csapatok megérkezése – tette hozzá.

Magyarország számára a náci és a bolsevik megszállás szörnyű eseménynek számított

– hangsúlyozta Gulyás.

Még tavasszal törvány lehet a konzultáció eredményéból

A cél, hogy májusra meglegyen a konzultáció eredménye, és még a tavaszi ülésszakon törvények legyenek belőle

– mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

Ha a nők méltósága a baloldalnak számítana, akkor a volt Jávor Benedek, volt EP-képviselő nem dogozhatna a főváros képviselőjeként Brüsszelben – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Olyan mértékben instabil a román belpolitikai helyzet, hogy nehéz partnert találni – mondta Gulyás.

Előrelépés a szerdán elfogadott jogszabály a kárpótlást illetően, de voltak korábban is progresszív szabályok Romániában ezen a téren, de a gyakorlat sokszor nem igazolta vissza ezt.

Ez egy előremutató kezdeményezés – tette hozzá. Ha lesz stabil kormány, akkor a jószomszédi kapcsolatokban vagyunk érdekeltek Romániával is – mondta Gulyás.

Orbán Viktor: A kormány sok jelentős kérdésben kérte ki az emberek véleményét

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-frakcióülésen azt mondta: a kormány az elmúlt tíz évben sok jelentős kérdésben kikérte a magyar emberek véleményét, és közös döntéseik igazolták a nemzeti egyetértés erejét. A Magyar Nemzet információi szerint ez alkalommal fő témának a miniszterelnök azt a problémát fogalmazta meg, hogy egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál, ezért erről a magyar embereket is meg kell kérdezni.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a nemzeti konzultáció keretein belül ez alkalommal több témában is kikérik majd az emberek véleményét, 

a kormány tudni szeretné, hogyan vélekednek a magyarok az iparággá vált börtönbiznisz, a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása, a Szeviép-ügy kapcsán felmerült bírói korrupció gyanújáról és a gyönyöspatai romák kártérítése kapcsán felszínre került kérdésekről.

(Origo)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek