Az influenzaszezon kellős közepén is sokat tehet azért, hogy felvértezze szervezetét, és megússza a betegeskedést. Nem kell rögtön a gyógyszertárba rohanni.
Hatásos a görög joghurt
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgást és az elegendő folyadékfogyasztást. Óránként igyon egy pohár vizet, és érdemes a reggelijét is átalakítani.
– A nyers paradicsom és a narancs sok C-vitamint tartalmaz, a görög joghurtok és kefirek pedig rengeteg probiotikumot, amik szintén jótékony hatásúak. Keresse a kék áfonyalevet, és amibe csak lehet, tegyen csípős alapanyagokat, és sok zöld színű zöldséget vegyen a boltban! – mondja a szakértő.
Lándzsás útifű, cékla, ginszeng
A védekezés alapja a rostban, fehérjében és vitaminokban gazdag étrendet, de vannak olyan gyógynövények is, amelyek segítenek az immunerősítésben.
– A gyógynövények mindig segítenek, számos fajta gyógyteát főzhet magának és a családjának. A kapor, az árnika, a berkenye, a különböző rózsafajok és a lándzsás útifű elképesztően erősítik az immunrendszert. De nem maradhat ki a gyömbér, a hagymafélék, a ginszeng, a cékla, a mángold, a kurkuma és a kökényvirág sem, ezekben a növényekben rengeteg antioxidáns és vitamin található, amik segítenek a betegségek leküzdésében – mondja a Borsnak Takács Tamás fitoterapeuta.
Az alábbi gyümölcsöket és zöldségeket keresse
A legjobb, ha magas A-, C-, E- és B-6 vitamint, valamint folsavat és cinket tartalmaznak a zöldségek és gyümölcsök, amiket most fogyaszt.
Narancs, grépfrút: Számos tápanyagot, C-vitamint tartalmaz.
Kivi: Nagyon magas a C-vitamin-, kálium- és étkezésirost-tartalma. A savanykás gyümölcs ehető magában, gyümölcssalátában vagy joghurtba aprítva is.
Sárgadinnye: Ugyan most nagyon drága, de C- és A-vitamin-tartalma miatt jó választás, hiszen ezek a vitaminok segítenek a bőr egészségének megőrzésében, a bőr pedig a legfontosabb védőpajzsunk.
Áfonya: A B-vitamin pótlásáért az áfonya felel, hiszen akár egymagában vagy joghurttal keverve is remek immunerősítő hatással rendelkezik.
Spenót: Még nincs szezonja, de a bolti fagyasztott is tele van antioxidánssal.
Brokkoli: Kiváló C-vitamin-forrás, emellett magas a kálium-, rost- és fehérjetartalma is.
Sárgarépa: Nemcsak a szemet erősíti, hanem a bőrt is védi, hiszen rengeteg A-vitamint tartalmaz.
Köztudott, hogy a stressz miatt rengeteg betegség alakulhat ki, ezért igyekezzen a minimumra csökkenti azt!
– Alapjáraton ha megfelelően táplálkozik, mellőzi a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást és elegendő testmozgást végez, az immunrendszere folyamatosan erősödik. Emellett az influenzás időszakban fokozottan kell C- és D-vitamint szedni – tanácsolja dr. Békássy Szabolcs háziorvos.
Ebben az időszakban különösen gyakran mosson kezet, és tartsa be a tüsszentési etikettet! Ezzel megakadályozhatja, hogy továbbadja a kórokozókat másoknak.