Aktuális

Jót tesz a szívnek a növényi tej

Bors

Létrehozva: 2020.02.07.

Mandulatej, zabtej, rizstej – sorakozik a boltok polcain. Miben mások, mint a jól megszokott uht?

Forrás: Shutterstock

Bár rendelet határozza meg, hogy a tej szót csak állati eredetű termékre szabad ráírni, mégis számos ilyen áruval találkozhatunk az üzletekben és a szupermarketekben. Csak a te­hén szó helyett kókusz, zab vagy éppen szója szerepel a dobozon. A legtöbben azért nyúlnak ezekhez a tejekhez, mert ételérzékenyek vagy életmódváltásba fogtak.

Kevesebb bennük a kalcium

Egy rendelet alapján a kókusztej italon kívül egyik növényi eredetű ital nevében sem szerepelhet a tej szó, italnak nevezik valamennyit – mutat rá Sarnyai Tünde dietetikus a Borsnak.

– Az emberek nagy része tévesen magtejeknek nevezi ezeket, pedig hivatalosan növényi italok. Tápanyag-összetétel szempontjából kisebb a kalcium- és fehérjetartalmuk, mint a normál tejnek. Ezek az italok telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezért a szív- és az érrendszeri betegségek megelőzésének szempontjából kedvezőbbek, mint a tej – világít rá a szakember.

A dietetikus szerint ezeknek az italoknak változó a szénhidráttartalmuk, ami attól függ, hogy van-e bennük hozzáadott cukor.

– Az allergiások, tejcukorérzékenyek, vegánok beilleszthetik az étrendjükbe. A lehetőségek közül érdemes azt választani, amelyikben nincs hozzáadott cukor és megfelelő mennyiségű vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsították – mondja a szakértő.

Zabtej

Zsírszegény, általában B2-, B12- és D-vitaminnal dúsított, magas a hozzá­adottcukor-tartalma. Fôzéshez, sütéshez jó választás. Magas a rosttartalma.

Rizstej

Íze inkább édeskés, kávéba kifejezetten jó választás. Kalciumot nem tartalmaz, így érdemes az ezzel dúsított verziót venni. Általában magas a hozzáadottcukortartalma. 

Mogyorótej

Rendkívül tömény ízvilágú, így reggeli italként is tökéletes. Egészséges, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma. Sütemények elkészítéséhez szintén remek alapanyag.

Szójatej

Fehérjében gazdag. Íze nagyon hasonlít a tehéntejhez. Magas a fehérjetartalma. Gazdag omega-zsírokban, segít egyes daganatos megbetegedések megelôzésében.

Mandulatej

Kalóriaszegény, omega–3 zsírsavtartalma miatt hozzájárul a szív és az érrendszer védelméhez. Édeskés íze miatt kiválóan alkalmazható müzlikhez, gabonapelyhekhez, zabkásához, pudinghoz és süteményekhez.

Az üdítőkhöz kellene hasonlítani

Ezek a termékek azoknak kedveznek, akik szeretik a változatosságot, az újfajta ízeket, esetleg nem tudnak vagy nem akarnak tejet inni – mondja a Borsnak Szöllősi Réka élelmiszer-szakértő, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) kommunikációs vezetője.

– Ez a termékcsoport több évtizede a polcokon van. Talán azért lett felkapott, mert a klímaváltozással és a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmaik miatt egyre többen részesítik elônyben a növényi eredetû táplálékokat. Vannak, akik meggyőződésből fogyasztják, azt hiszik, az előállításuk kisebb környezeti kárt okoz. Sokan azért, mert egészségesebbnek tartják. Az egészséges ét­rendbe a tejtermékek és a növény italok is teljes mértékben beleférnek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek