Aktuális

Magyarországon nincs koronavírusos beteg

H. R.

Létrehozva: 2020.02.01.

Az Egészségügyi Világszervezet nem ajánlja az utazási korlátozások bevezetését.

Forrás: MTI

Hazánkban továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredményéről gyorsan kiderült, hogy negatív – közölte pénteken Müller Cecília országos tisztifőorvos rendkívüli sajtótájékoztatón. Az intézkedéssel kapcsolatban annyit tudni, hogy két ember esetében merült fel a gyanú. Egyiküknél már korábban kizárták a fertőzés lehetőségét, másikuknál tegnap derült ki, hogy nem fertőződött meg. Az országos tisztifőorvos hozzátette, a vizsgálat „a biztonságra való törekvést” szolgálta.

Hazai intézkedések

A koronavírus elleni védekezés következő lépéseként felállt egy operatív törzs Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével. Feladatai között elsőként megalapozzák az idegenrendészeti, közegészségügyi és közigazgatási lépések összehangolását.

– Nincs baj, de a legrosszabbra is fel kell készülnünk. Az egész világ egy nagy falu, ami az egyik végében történik, az pillanatok alatt átér a másik végére – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

A Semmelweis és a Debreceni Egyetem után a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is operatív szakmai stábot állított fel, és minden kínai hallgatóval felvette a kapcsolatot.

– Mindent megteszünk, hogy megvédjük a magyar embereket a fertőzéstől, a vé­dekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a TV2 reggeli adásában.

Korlátozzák a járatokat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön a koronavírus okozta járványt. Ennek ellenére a testület hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését az egyes országoknak. En­nek ellenére sok ország saját határkörön belül már ennél komolyabb intézkedéseket is meglépett a járvány megelőzése érdekében. A Shanghai Airlines két Budapestre közlekedő járatának közlekedését függesztette fel átmenetileg.

– A Sanghajból Hszian, illetve Csengtu érintésével közlekedő két járatot függeszti fel a légitársaság előreláthatólag március végéig. A közvetlen Sanghaj–Bu­dapest járatot egyelőre nem korlátozzák – tájékoztatott a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Re­pülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport tegnap.

Magyarok külföldön

Itthon még nem jelent meg a koronavírus, viszont sok ma­gyar él azokban ez európai országokban, ahol már felütötte a fejét a vírus. Ők is mind jól vannak, a külügy nem tud egy fertőzöttről sem.

– Egy 32 éves kínai turistánál kimutatták a koronavírust, tőlünk egy távolabbi faluban lett rosszul. Onnan hozták le a rovaniemi kórházba, karanténba helyezték, és elkezdték visszakövetni, kikkel léphetett kapcsolatba, és őket is megfigyelés alá vonták – mesélte el lapunknak a Finnországban élő Franciska. A megbetegedett hölgy már jobban van, és a láza is elmúlt.

A tesztek igazolták, hogy Nagy-Britanniában is megjelent a betegség. Két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában – jelentette be a brit egészségügyi minisztérium pénteken. Sajnos azt, hogy pontosan melyik városban tartózkodtak korábban a fertőzöttek, nem közölték. Az oroszországi járványügy is bejelentést tett tegnap két fertőzöttről a határaikon belül.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek