Forrás: Shutterstock
Leves
Hozzávalók (4 adag):
2 csokor medvehagyma
25 dkg cheddar sajt reszelve
2 közepes krumpli
1 petrezselyemgyökér
1 kisebb vöröshagyma
1 liter zöldségalaplé
só, őrölt szerecsendió
1 ek vaj
Elkészítés (30 perc): A vajon megpároljuk a feldarabolt krumplit, a petrezselyemgyökeret és a hagymát. Amikor a hagyma üvegesedik, beletesszük a felvágott medvehagymát is, és együtt pároljuk néhány percig. Amint a levelek megpuhultak, megsózzuk, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük. Leturmixoljuk, beletesszük a reszelt sajtot és a szerecsendiót, és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, míg a sajt teljesen felolvad. Azonnal tálaljuk.
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg harcsafilé
1 póréhagyma
2 ek citromlé
2 ek petrezselyemzöld
1 tk só
1 kk fehér bors
2 dl főzőtejszín
4 tojás
1 tk vaj (a forma kikenéséhez)
Elkészítés (50 perc): A halszeleteket a citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a halszeleteket belerétegezzük, és mellészórjuk a felkarikázott póréhagymát. A tejszínt a tojással kikeverjük, és a halra öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Köret
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg főtt csicseriborsó
1 kígyóuborka
3 közepes nagyságú paradicsom
1 kápiapaprika
5 dkg szeletelt fekete olajbogyó
1,5 fej közepes vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
40 dkg durumtészta
1 lime leve
1 kk szárított oregáno
1/2 dl olívaolaj
só és bors
1 csokor görög bazsalikom
Elkészítés (35 perc): Keverjük össze a csicseriborsót, a kockára vágott uborkát, a paradicsomot, a paprikát, az apróra vágott hagymát, az olajbogyót és a kifőzött, leszűrt tésztát egy nagy tálban. Egy külön tálban keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a lime kifacsart levét és az oregánót. A kapott öntetet keverjük a salátához, és a szórjuk meg ízlés szerint sóval és borssal. Használhatjuk az apróra vágott görög bazsalikomot a díszítéshez. Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.
Desszert
Hozzávalók (8 adag):
Tészta:
15 dkg liszt
10 dkg jéghideg vaj felkockázva
1 tojás
1 késhegynyi só
3 ek hideg víz
Töltelék:
50 dkg magozott alma
4 ek barna cukor
1 ek kukoricakeményítő
1 tk vaníliakivonat
2,5 dkg fehér csokoládé
Elkészítés (60 perc + hűtés): Először állítsuk össze a tésztát: a vajat, a lisztet és a sót ujjbeggyel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és kanalanként a vizet. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 1 órára. (Még jobb, ha előző este elkészítjük, de a tészta le is fagyasztható.) Magozzuk ki és szeleteljük fel az almát, keverjük össze a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. A tésztából sütőpapíron formázzunk egy 30 centi átmérőjű kört, és helyezzük a tepsi közepébe. A szélén hagyjunk szabadon egy 4 centi széles részt, és halmozzuk a közepébe az almát, majd szórjuk rá az apró darabokra tört csokoládét is. A szabadon hagyott peremet hajtogassuk fel, hogy megtartsa a gyümölcsöt, és kenjük be a tojásfehérjével. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készül el. TIPP: Karamellkrémmel meglocsolva tálaljuk.
Diétás tipp
Hozzávalók (6 adag):
3 nagyobb alma
20 dkg sűrű tejföl
25 dkg teljes kiőrlésű keksz
2 kk méz
1 tk őrölt fahéj
Elkészítés (40 perc): Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk kockákra, és egy sütőtálba terítve 180 fokra előmelegített sütőben süssük puhára. A kekszet törjük össze, a tejfölt keverjük simára 1 evőkanál mézzel és 1 kávéskanál őrölt fahéjjal. A sült almát villával zúzzuk össze, adjuk hozzá a maradék mézet és a fahéjat. Poharakban szervírozzuk: az összetört kekszet osszuk 6 részre, és szórjuk az aljára, kanalazzuk rá a tejfölt, a tetejére pedig az almapürét. 30 percre tegyük hűtőbe, utána fogyasszuk.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (12 adag):
4 réteslap
2-3 ek olaj
1 kg alma
1 citrom
15 dkg cukor
15 dkg pirított dióbél
porcukor a beszóráshoz
20 dkg darált dió
10 dkg barna cukor
őrölt fahéj
Elkészítés (50 perc): A réteslapokat egyenként olajjal megkenve egymásra fektetjük, majd kibélelünk vele egy kiolajozott tortaformát úgy, hogy a szélén körben túllógjon. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházukat, felszeleteljük, és meglocsoljuk a citrom levével. A cukorral meghintve puhára pároljuk, leszűrjük, és a lereszelt citromhéjjal ízesítjük. A darált diót, a barna cukrot és a fahéjat összekeverjük, és a rétestésztával kibélelt tortaforma aljába simítjuk. A tetejére szórjuk a pirított, vágott diót, majd a lecsöpögtetett almaszeleteket is a ráhalmozzuk. A rétestészta lelógó részeit a tetején csomóba hajtjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.