Aktuális

Hableány-tragédia: Nem érzi bűnösnek magát a hajóskapitány

B. B.

Létrehozva: 2020.03.12.

Nem ismerte el bűnösségét Jurij C. megvádolt ukrán kapitány a dunai hajókatasztrófa előzetes tárgyalásán. A férfi az áldozatok összetört szeretteire pedig még csak rá sem pillantott.

Rezzenéstelen, közömbös arccal sétált be a tárgyalóterembe az ukrán hajóskapitány, Jurij C., akit az utóbbi idők legsokkolóbb hajószerencsétlenségének okozásával vádolnak: ő vezette ugyanis május 29-én a Viking Sygin szállodahajót, ami belerohant a koreai turistákat szállító Hableányba. A tragédia során 28 ember, köztük a hajó kapitánya, Lombos László és matróza, Pethő János meghalt, egy koreai asszony holttestét a mai napig keresik. C. a baleset óta tagadja felelősségét az ügyben, így nem meglepő, hogy előzetes tárgyalásán sem fogadta el az ügyészség által felajánlott 9 év börtönt, és ugyanennyi időre való hajózástól eltiltást. Vallomást sem tett, mint mondta, nem készült fel erre.

A tárgyalás nehezen indult, ugyanis a hallgatóságot a koronavírus elleni óvintézkedés miatt elkülönítették, csupán a védők és a sértetti képviselők maradhattak bent. A koreai áldozatok hozzátartozói közül azonban – szintén a vírus miatt – senki nem jelent meg, míg Lombos kapitány lánya fájdalma miatt volt képtelen részt venni az ülésen. 

Eljött azonban Pethő János testvére, Tibor, és az elhunyt matróz élettársa, Mariann. Mindketten azért jöttek, hogy Jurij C. szemébe nézhessenek.

– Olyan óriási a tehetetlenség érzése bennem, hogy nagyon nehéz szavakba önteni indulatok nélkül – jellemezte a benne dúló érzelmeket a Borsnak Tibor. Főleg, miután végignézte, hogy a kapitány rezzenéstelen arccal bizonygatta ártatlanságát. Tiborékra rá sem nézett, ahogyan korábban, úgy most sem kért bocsánatot.

– Nem számítottam rá, hogy bármit is mond, vagy bocsánatot kér, de még csak hátra sem nézett, a szemébe sem tudtunk nézni. De az összes ülésen itt leszünk – szögezte le. János párját, Mariannt is megviselte a per.

– Felkavaró volt – mondta a gyászoló asszony, akitől szintén nem kért bocsánatot a kapitány. – Bár valószínűleg megbánta, amit tett, de itt emberéletekről van szó, és súlyos emberi mu­lasztásról, ami megbocsáthatatlan – tette hozzá. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek