Forrás: Shutterstock
Leves
Hozzávalók (6 adag):
6 közepes cékla
2 nagy alma
10 dkg tejszín
1 tk só
1 kk fekete bors
1 kk fahéj
1 kk szerecsendió
1,5 l víz
A tálaláshoz:
6 ek brokkolicsíra
Elkészítés (35 perc): A céklát meghámozzuk, feldaraboljuk. Az almát kimagozzuk, és héjastul kockákra vágjuk. Fedő alatt puhára főzzük és pürésítjük. Beleöntjük a tejszínt, megsózzuk, hozzákeverjük a fűszereket, és újra felforraljuk. A tálalásnál brokkolicsírát szórunk a tetejére.
Főétel
Hozzávalók (2 adag):
4 gerezd fokhagyma
2 mogyoróhagyma
1 kis darab gyömbér
1 fej brokkoli
25 dkg tofu
10 dkg pörkölt földimogyoró
1 tk szecsuáni bors
20 dkg barna rizs
2 ek fekete ecet
2 ek szójaszósz
1 ek kukoricakeményítő
1 kk csilipor
2 ek szezámolaj
Elkészítés (30 perc): Mossuk meg és szárítsuk le a friss zöldségeket. Főzzük meg a rizst a szokásos módon. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a kockára vágott tofut, és pirítsuk kevergetve 4-6 percig, majd tegyük át egy tányérra. Egy kis tálban, habverővel elegyítsük a kukoricakeményítőt, szójaszószt, fekete ecetet, és 1 dl vízzel keverjük simára. A serpenyőbe öntsük bele a maradék olajat, és pirítsuk meg benne a feldarabolt hagymát, majd a szintén felaprított zöldségeket, és kevergetve-rázogatva hirtelen süssük át őket (nem szabad megpuhulniuk, enyhén roppanjanak a fog alatt). Öntsük hozzá a keményítős keveréket és a többi fűszert, és főzzük össze (1-2 perc alatt besűrűsödik). Keverjük hozzá a megpirított tofut és a mogyorót, majd rizzsel tálaljuk.
Köret
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg tofu
2 szál zeller
1 nagy paradicsom
1 avokádó
2 ek lilahagyma
2 ek friss koriander
3-4 ek friss citrom leve
1/2 tk tengeri, vagy Himalája-só
Elkészítés (20 perc): Keverjük össze egy tálban a felaprított hozzávalókat. Locsoljuk meg citromlével, sózzuk és borsozzuk. Fogyasztás előtt tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe. Fogyasszuk kukoricachipsszel vagy tortillával.
Desszert
Hozzávalók (4 adag):
A karamellhez:
4 dkg cukor
1 ek víz
A pudinghoz:
2,5 dl tej
2 tojás
6 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés (50 perc): Készítsünk elő négy, 1 dl űrtartalmú szufléformát. A cukrot egy evőkanálnyi vízzel alacsony hőfokon, kavarás nélkül sötét színűre olvasztjuk, majd a szufléformákba csurgatjuk úgy, hogy egyenletesen bevonja az edények alját. Hagyjuk megszilárdulni, és teljesen kihűlni. A pudinghoz a tejet kevés cukorral felmelegítjük, de még közvetlenül a forrás előtt levesszük a tűzről. Beletesszük a vaníliamagokat is. A tojásokat fehéredésig keverjük a maradék cukorral, majd lassan hozzáöntjük a tejet. Ha gépi habverővel dolgozunk, a tej felhabosodik, így egy kicsit várni kell, míg betöltjük az előkészített szufléformákba. Kézi habverő használata esetén azonnal megtehetjük. A megtöltött sütőformákat egy mély tepsibe tesszük, feltöltjük annyi meleg vízzel, hogy az edények 2/3-áig érjen, és 15 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Nem baj, ha még lágy, amikor kivesszük – hűtés közben megszilárdul. Néhány órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy késsel kicsit körbelazítjuk a pudingot, és a tányérokra borítjuk – így a megolvadt karamell ráfolyik.
Diétás tipp
Hozzávalók (35 darab):
15 dkg tejpor
7 dkg eritrit
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg olvasztott vaj
50 ml víz
1 tk vaníliakivonat
35 db magozott rumos meggy vagy meggybefőtt
Elkészítés (50 perc): A vízből és az eritritből sűrű szirupot főzünk, a végén belekeverjük a vaníliakivonatot is. A tejport összekeverjük 3 deka kókuszreszelékkel, a kakaóporral, és összedolgozzuk a vaníliás cukorsziruppal, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A masszát legalább félórát állni hagyjuk, majd 3 centi átmérőjű golyókat formázunk belőle úgy, hogy a közepébe egy-egy meggyszemet teszünk. Meghempergetjük kókuszreszelékben, és egy jól záródó dobozban a hűtőbe tesszük.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (50 dkg):
45 dkg BL55 fehér liszt + 10 dkg a kidolgozáshoz és a sütőtál kiszórásához
2,5 dl víz
1 kk instant élesztő
1 tk só
Elkészítés (90 perc + 12 óra): A lisztet, a sót és az élesztőt gondosan összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és géppel simára eldolgozzuk – híg, nokedliszerű tésztát kapunk. Lefedve 12 órát pihentetjük a tésztát – a végén kovász jellegű massza lesz belőle. Sütés előtt lisztezett deszkára borítjuk, felül is beszórjuk liszttel, és áthajtogatjuk, majd cipót formázunk belőle, és lefedve pihentetjük 20 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és felmelegítjük benne a kiválasztott fedeles sütőtálat. A sütőtálat belül kiszórjuk liszttel, és beletesszük a tésztát. Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük. TIPP: A tetejét spricceljük be egy kis vízzel, hogy ropogós legyen a kenyér héja!