Aktuális

Koronavírus-vészhelyzet Magyarországon, 10. nap – Összefoglaló

Bors

Létrehozva: 2020.03.21.

Napi összefoglaló a koronovírus-járványról. Cikkünk folyamatosan frissül!

A nap legfontosabb koronavírus-hírei

Március 21-re újabb két országban jelent meg a koronavírus: a WHO friss jelentései szerint már Madagaszkáron és Zimbabwében is azonosították az első fertőzöttet.

A teljes világon szombat reggelre 275 ezer felé emelkedett a fertőzöttek száma. A mai napig a vírus okozta betegség következtében 11 403 ember hunyt el. A fertőzöttek közül 88 256 gyógyult meg.

A beazonosított magyarországi fertőzöttek száma szombat reggelre 103-ra emelkedett. Magyar és külföldi állampolgároknál egyaránt kimutatták a fertőzést, így jelenleg 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 89 magyar állampolgárságú koronavírus-fertőzöttről tudunk. A Magyarországon elhunytak száma péntek este négyre nőtt.

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján elhangzott, jelenleg nem tervezik a kijárási tilalom bevezetését, a tömebeg megbetegedések időszakára azonban már most megkezdték a felkészülést.

Oktatás, bevásárlás, mindennapok

Szombaton bejelentették: a Nemzeti Filmintézet (NFI) úgy döntött, összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatáshoz.

Noha pár nappal ezelőtt még futótűzként terjedt a Facebookon a 2800 forintos piaci csirkemell fotója, a Magyar Nemzet friss cikkében már az olvasható: hentesek előtt kígyózó sorok a jövő hétig még kitarthatnak, utána azonban várhatóan helyreáll a magyarországi csirkehúspiac rendje. Nem lesz hiány csirkehúsból, és az árak sem szálltak el. 

Tudomány

Egy friss kínai tanulmány szerint elképzelhető, hogy más elsődleges tünetei is lehetnek a koronavírusnak. Az elemzésbe bevont páciensek felének voltak ugyanis hasmenéses illetve étvágytalansággal járó tünetei, sőt, a fő panaszok közt sorolták fel ezeket a tüneteket. 

Mindeközben a Pécsi Tudományegyetem is áttörést ért el: sikerült ugyanis meghatározniuk a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére.

Ausztráliában bejelentették: titkos kísérletek során teljesen felgyógyultak a koronavírus okozta COVID-19 betegségből azok a betegek, akiken teszt jelleggel malária illetve HIV-gyógyszereket próbáltak ki. A gyógyszereket most 50 ausztrál kórházban tervezik bevetni, hogy kiderüljön: valóban hatásosak-e.

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek