Aktuális

Megölheti kedvencét, ha szeretetből eteti

BoBe

Létrehozva: 2020.03.10.

Nem tud ellenállni, amikor kis kedvence az asztal mellett könyörögve néz, hogy kaphasson a legfinomabb falatokból? A háziállatoknál nagyon gyakori a túlsúly, komoly betegségeket vonhat maga után. Ön felismeri időben, vagy már az állatorvos figyelmezteti, hogy elhízott a kedvence?

Forrás: northfoto

Mindenki ismeri a világ leglustább macskáját, Garfiel­det, aki mást sem csinál egész nap, csak a hasát sütteti és a gyomrát tölti. Kedvenc eledele a lasagne tészta, de igazából minden nyalánkságnak örül. Gazdájával és pajtásaival mindig valamilyen kalandba kerül, de a valóságban azért ez nem ilyen meseszerű.

Az elhízás ugyanolyan kockázatokkal jár az álla­tok számára, mint az embereknél. 

Fokozottan csökkentse az adagokat

– Egy nemrégiben készült felmérés szerint a kutyák és a macskák csaknem fele túlsúlyos, ami a mozgásszegény életmód mellett a szeretetet kifejező jutalomfalatkák miatt alakult ki. Ha ezt csinálja, valójában rosszul mutatja ki szeretetét kis kedvencének. Ha jól akarja szeretni, akkor inkább sétálni vagy futni menjen vele – kezdi a Borsnak Horváth Dávid állatorvos. 

Fontos, hogy a megfelelő tápértékű táppal fokozatosan csökkentse a testtömeget a kívánt kondícióig, hogy megkímélje kedvence szervezetét. Célszerű mindig kikérnie háziorvosa véleményét, hiszen egy vizsgálat alatt könnyedén meg tudja majd mondani, hogy mennyire vészes az elhízás és, hogy milyen tápanyagra van szüksége kedvencének. Emellett tanácsot kaphat, hogy naponta hányszor, mekkora adaggal etesse, sőt a napi mozgásigényét is átbeszélheti a szakemberrel. 

Jó súlyt mutat a kitapintható gerinc

Általános tévhit, hogy a házi állatok akkor boldogok, ha teletömték a pocakjukat. Ez egyáltalán nem így van, bármennyire is könyörög azért a pluszfalatért. Ha nem szeretné, hogy Garfield méretűvé nőjön a kutyája, cicája, vizsgálja meg, mielőtt a következő falatot nyomja a szájába.

Ehhez csak a hüvelykujjára van szüksége, húzza végig a nyakától egészen a farkáig és ha nem érzi a csigolyákat, akkor bizony diétára kell fognia állatát. Ha nem teszi, akkor súlyos szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és mozgásszervi rendellenesség léphet életbe. 

– Az elhízott kutyáknál a bordák nehezen tapinthatók ki, oldalnézetben a has lecsüngő, a derékvonal nem látható, és felülnézetben a hát széles – mondja Horváth Dávid. 

Sárgásabb a bőre a kövér süninek

A tüskés kis állatoknál is gyakran előfordul, hogy a túlcsorduló szeretettel kicsit több étel csúszik az etetőbe, mint kellene. Ha a mellső lába hajlatánál megsárgult a bőre, akkor bizony érdemes felkeresnie állatorvosát, hogy kitalálják a megfelelő diétát éjszakai ragadozójának.

Egy egészséges nyuszinak pedig az ülőgumójánál és a gerincénél tökéletesen kitapinthatóak a csigolyák és a mellette feszülő izmok. Ha nem ezt tapasztalja, akkor azonnal keresse fel állatorvosát. Tengerimalacának is légzési problémái lehetnek, vagy a zsíros mája nyomhatja a re­keszizmát és terhelheti a szívét. 

– Megoldás a drasztikus életmódváltás. Le kell szokni arról, hogy ha jelez a malacka, akkor azonnal kap valami csemegét, csakis a széna lehet előtte mindig – tanácsolja az állatorvos.

Ha túl hosszú a csőre, akkor nagy a baj

A fogságban tartott madarak kö­zött sem ritka a kóros kövérség, hiszen körülbelül negyedannyit mozognak, mint a szabadon élő társaik. Ha még nem Gombóc Artúrra hasonlít tollas barátja, de egy kevés mozgás után is kapkodja a levegőt, vagy esetleg túl keveset iszik, akkor érdemes megvizsgálnia őt.

A legegyszerűbb, ha megnézi a begyét, ha jó formában van madara, akkor szépen kivehető a függőlegesen húzódó csontja és a mellette dudorodó izmai. Ha nem rajzolódik ki a csont, akkor bizony több mozgásra van szüksége. Ha a csőr alatt, a nyakának az oldalán nem látja a nyaki eret, akkor bőr alatti túlsúlyban szenved állata, és bizony az állatorvosával egyeztetett speciális étrendre van szüksége.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek