Aktuális

Nem is hinné, mennyi mindenre jó a narancs héja! Ne dobja ki!

Bors

Létrehozva: 2020.03.08.

Forrás: AFP

Kedvelt déligyümölcsünk, a narancs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal. A héja azonban szinte mindig a szemetesbe kerül, pedig célszerű azt is felhasználni.

Tea: a héjból ké­szült forró italt a világ szá­mos részén a gyomor- és bélrendszeri betegségek – gyomorhurut, -fekély – gyógyítására használják. Megakadályozza a puffadást, a gyomor­égést, a teltségérzetet és a túlzott gázképződést. Azoknak is érdemes fogyasztani, akik gyomorsav-túltengésben vagy étvágytalanságban szenvednek. A benne lévő antioxidáns hatású flavonoidok támogatják immunrendszerünket, élénkítenek, jó közérzetet biztosítanak. Megfázás, gyomorrontás, székrekedés esetén is javasolt egy-egy csészével elfogyasztani.

Tipp: Étkezés után igyunk egy csészével belőle.

Elkészítése: a megtisztított, kisebb darabokra tépett és néhány nap alatt – jól szellőző helyen – megszárított bio narancshéjat forrázzuk le vízzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig. Ízesíthetjük mézzel, citromlével, fahéjjal.

Szépségápolás: sok értékes tápanyag és illóolaj is található a narancshéjban, amely felhasználható. Az alaposan megmosott és megszárított héjat kávédarálóban vagy robotgépben daráljuk meg. 2–2 evőkanál joghurtból és narancshéjporból, 1 evőkanál mézből hidratáló és bőr­frissítő pakolást készíthetünk. Kenjük fel és masszírozzuk be az arcunkba és a nyakunkba. Tizenöt perc elteltével langyos vízzel öblítsük le. Kellemes, citrusos aromáját légfrissítőként is felhasználhatjuk. A fűtőtestre helyezett narancshéj illata felvidít, és segíti a koncentrálást is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek