Aktuális

Nem szeretik a fokhagymát a kórokozók, jelentős az immunrendszer-erősítő hatása

Bors

Létrehozva: 2020.03.25.

Ebben a járványos időszakban minden lehetséges módon meg kell próbálnunk védekezni a kórokozók ellen és megerősíteni az immunrendszerünket. Nézzük azon gyógynövényeket, amelyek társaink lehetnek ebben a harcban!

Forrás: shutterstock

A friss gyömbér antibakteriális és vírusölő hatású. Többféle módon használhatjuk: mindennap rágjunk el egy kis darab friss gyömbért vagy egy kiskanálnyi reszelt gyömbért mézzel összekeverve. A friss gyömbérből ízletes, fűszeres teát készíthetünk, mézzel hatékony bakté­riumellenes ital. A megfázás és az influenza első tüneteinél azonnal kezdjük el inni, de megelőzésre is fogyaszthatjuk. 

Az olajfalevél (kivonat/kapszula) rendszeres szedése is segíthet, hogy erősödjön az immunrendszerünk. Hatóanyaga rendkívül erős, természetes bakté­rium- és vírusellenes anyag.

Természetes gyulladásgátló, véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen a bíbor kasvirág (echinacea). Az egyik legjobb gyógyír az influenza és a megfázás megelőzésére, amennyiben a tünetek első jelentkezésekor alkalmazzuk. Kivonat, cseppek, tabletta formájában alkalmazhatjuk.

A grapefruitmagcseppek erős antioxidáns, kiváló immunerősítő, vírus- és gombaölő. Felerősíti szervezetünk természetes védekezőképességét és javítja a vérkeringést. Használata: 10 csepp grape­fruitmag-kivonatot tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk naponta háromszor.

A fokhagyma kéntartalmú allicin hatóanyaga természetes antibiotikum, vírus-, gomba- és baktériumölő, jelentős az immunrendszer- erősítő hatása is. 

Alkalmazása: télen érdemes mindennap 1–2 gerezd fokhagymát elrágcsálni vagy belecsempészni az étkekbe. Intenzív illata és íze lágyítható, ha hidegen sajtolt olajba (tökmagolaj) préselve vagy mézzel összekeverve fogyasztjuk. 

A kakukkfű immunerősítő, vírusfertőzésekre is ajánlott. Intenzív ízét mézzel lehet lágyítani. A citromfű hatóanyagai vírusos fertőzéseknél, influenza és megfázás esetén segíti a gyógyulást. Emellett idegerősítő és nyugtató hatású, alvási zavarokra is kiváló.

Antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatását a tormának a benne lévő glikozidok adják. Frissen reszelve baktérium- és vírus­ölő hatása fél napon át tart. Ecetes formában szintén ehető.

Gyógytea készítése:

Egy teáskanálnyi szárított gyógynövényt forrázzunk le 2,5 dl vízzel. Lefedve hagyjuk állni 8–10 percig, majd szűrjük le. Ne használjunk fém szűrőt!

A gyógyteák hatékonyságát fokozhatjuk, ha mézet keverünk bele. A mézet ősidők óta alkalmazzák immunerősítésre és meghűlések gyógyítására. Fogyaszthatjuk önmagában is. Legjobb köhögéscsillapító a hársméz és az antibiotikus hatású kakukkfűméz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek