Aktuális

Sütés élesztő nélkül: finomliszt a jó kovász alapja

Bors

Létrehozva: 2020.03.21.

Úgy viszi a nép a boltból az élesztőt, mint a cukrot. Semmi gond, ha nem tudott venni, élesztő nélkül is van élet. 

Sütés élesztő nélkül: finomliszt a jó kovász alapja

Szódabikarbónából kevesebb kell

Használható sütőpor helyett szódabikarbóna, de arra figyeljünk oda, hogy az utóbbiból mindig kevesebbet kell használni, körülbelül az 1/3-át. Szódabikarbónát akkor érdemes használni, ha a recept tartalmaz valamilyen savas anyagot, pl. citromlé, ecet, joghurt, méz, barna cukor. Ha ilyen anyag nincs benne, akkor nekünk kell hozzáadni, így ha a tészta elbírja, érdemes minden 1/2 teáskanál szódabikarbóna után egy teáskanál ecetet vagy citromlevet hozzáadni a tésztához.

Bármelyik pékáru alapja lehet

A kovász nem a leggyorsabb megoldások közé tartozik, de szuper élesztő helyettesítő. 8–10 nap, míg elkészül az érett kovász, mert körülbelül ennyi idő kell neki, mire összeszed a levegőből annyi baktériumot, hogy sütésre alkalmassá váljon. Ezután kell gondozni őt: hetente ki kell venni a hűtőből, és meg kell etetni egyenlő arányú liszt és víz keverékével, majd egy-két órát hagyni kell szobahőmérsékleten életre kelni. Bármelyik élesztős pékárut el lehet készíteni kovásszal, de még a kalácsot is. Szabi, a pék elárulta a titkot hozzá: finomliszt és a minimum 2,8 százalékos tej. Fogjon egy nagyobb befőttesüveget, mossa el jó alaposan. Mielőtt nekiáll a kovásznak, öblítse el még egyszer me­leg vízzel, hogy át­melegítse az üveget. A kezdést időzítse úgy, hogy mindennap ugyanakkor kell ránéznie.

1. nap: 5 deka lisztet keverjen el ugyanennyi vízzel. Tegye rá az üveg fedelét, de ne zárja be. Tekerje be konyharuhába és tegye olyan helyre, ahol állandó hőmérséklet van.

2. nap: Keverje át.

3. nap: Az a jó, ha ekkor már szép buborékos a keverék. Vegye ki a felét és adjon hozzá ismét 5 deka lisztet és 5 dcl vizet.

4. nap: Ismételje a tegnapi műveletet még három napig.

8. nap: Kész a kovász, ezzel már süthet.

Kovásszal is isteni a kalács

Szabi, a pék elárulta a kovászos kalács titkát: finomliszt és a minimum 2,8 százalékos tej.

Hozzávalók: 750 gr finomliszt (BL55), 400 ml langyos tej, 75 gr puha vaj, 120 gr cukor, 2 darab tojás sárgája, 15 gr finom- szemű tengeri só, 100–150 gr kemény kovász, 1 narancs finomra reszelt héja, 1 tojás és 1 evőkanál tej az átkenéshez.

Elkészítés: A kovászt kézzel elnyomkodjuk a tejben, hozzáadjuk a tojások sárgáit és elkeverjük, majd következik a liszt, amivel dagasztani kezdjük – kezdte a Borsnak Szabi, a pék. – A cukrot, a sót és a narancshéjat pár perccel később tesszük bele, amivel tovább gyúrjuk a tésztát, végül hozzáadjuk a vajat, amivel simára dagasztjuk. Ezután bármit bele tehetünk a keverékbe. Magokat, aszalványokat. A tésztát annyi egyforma részre osztjuk, ahány fonatú kalácsot akarunk készíteni, ebből a mennyiségből két, vagy akár több kisebb kalács is kijön. Szabályos gombócokat formázunk az adagokból, majd letakarva pihentetjük 15 percet. A gombócokat egyesével 25 centi hosszú, végükön elkeskenyedő rudakká sodorjuk, majd fonunk. A kalácsokat sütőpapírral bélelt lemezre fektetjük és lekenjük tojással, majd további 30–45 percet pihentetjük. Ekkor már nem kell letakarni. Arra figyeljünk, hogy nem kell teljesen megkelniük. A kelés utolsó fázisa a sütőben történjen, akkor lesznek szép formásak a kalácsaink. Nagyjából huszonynyolc perc alatt sülnek készre.

A sütőportól is megkel a kenyér

A sütőpor hasonlóan működik, mint az élesztő, elsősorban a tojásos tészták alapja. Ez nem véletlen, akkor tudja felfújni a tésztát, ha van abban tojás –  tudtuk meg Schobert Norbitól, aki egy receptet is megosztott.

Hozzávalók: fél kiló Norbi Update liszt, két tojás, 10 gramm nagyjából fél zacskó sütőpor, csapott teáskanál só, 2–3 dl víz, 7–8 dl olaj, vagy olívaolaj.

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő és 195 fokon, 40–45 perc alatt kész. Csak formában készíthető.

– Úgy álljunk hozzá, mint egy piskótához. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá. Ehhez adjuk hozzá a sárgáját, olajat, vizet. Az, hogy két vagy három deci víz kell-e, az a tojás méretétől függ. Kisebb tojások esetében több hozzá­adott nedvességre lesz szükség. A lisztet, sütőport, sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a nedves alapanyagokhoz és dolgozzuk el alaposan. Elég 5–10 percet pihentetni, és lehet sütni. Akinek nincs Norbi Update lisztje, az sima finomlisztből, vagy kenyérlisztből is készítheti, csak figyeljen a szénhidrátbevitelre – mondta el Schobert Norbi.

Mindenmentes sajtos pogácsa

Bizony olykor elhagyható a kovász, az élesztő és sütőpor is. Chez Sandra gasztroblogger számos ilyen receptet állított már össze. Egyik kedvence a sajtos pogácsa. 

Hozzávalók: 30 deka teljes kiőrlésű liszt, 30 deka fehérliszt, 25 deka vaj, 20 deka reszelt sajt, 3 teáskanál só, 2 deci tej, 1 tojás a kenéshez, de elhagyható.

Elkészítés: A lisztet a sajt felével, a vajjal, a tejjel és a sóval összegyúrjuk, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát körülbelül ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a maradék sajttal. Kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsibe rakva, 15–18 perc alatt készre sütjük. Ennyi az egész!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek