Forrás: Shutterstock
Az édesburgonyának, vagyis a batátának több fajtája ismert, lehet narancsos színű, fehéres, sárgás, barnás, pirosas és lilás is. Minden szín más-más tápanyagot rejthet. A lila színű édesburgonyának harmonikusabb az íze. Értékes ásványi anyagokat (kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink), vitaminokat (C- B1-, B2-, B6- és E- vitamin), antioxidánsokat és fehérjét tartalmaz.
Gyógyhatásai: kiváló gyulladáscsökkentő és segíti az emésztést. Antioxidánsai, a flavonoidok elősegítik szervezetünk méregtelenítését. Lila színéért az antocianin felelős, amely kedvező hatással van a látásra. Rendszeres fogyasztása védi a vese és a máj egészségét, megakadályozza a krónikus májbetegséget. Jótékony hatással van az agyra, javítja a memóriaképességét.
Csökkenti a vércukorszintet, a cukorbetegek étrendjébe is beépíthető. Segít a testnek megszabadulni a húgysavtól, így megakadályozza a köszvény kialakulását.