Aktuális

A Bors utánajárt: Már háromféle koronavírus van Magyarországon

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.04.21.

A kutatók a világ minden táján serényen dolgoznak a koronavírus elleni hatékony gyógy­szeren, de kicsi az esélye annak, hogy néhány hónapon belül fellélegezhessünk. Rá­adásul nem is egy, hanem legalább háromféle koronavírus van jelen Magyarországon is.

Forrás: AFP

A világ kutatói egyet­értenek abban, hogy a főbb tulajdonságok tekintetében egyféle koronavírus létezik, ám valójában legalább nyolc nagy csoportra és két nagy ágra oszthatók a különböző fajtái. Egyik sem okoz súlyosabb tünetet a másiknál, és a számítások szerint ugyanaz a gyógyszer és vakcina elegendő lesz mindegyik ellen.

Nincs nagy eltérés

Dr. Bense Tamás orvos a Borsnak elmondta: amikor a vírus sokszorozza magát, előfordul egy-egy hiba. Ezután a hiba megmarad, ami a későbbiekben a vírust gyengítheti, de akár erősítheti is.

– Ha egy populáció szerencsés, olyan vírusokkal fog találkozni, melyekre a hiba gyengítően hatott. Ennek ellenére mégsem mutatkozik lényeges eltérés a különböző koronavírusok között. Ez a vírus más, mint az influenzavírus, amiből megkülönböztethetjük a H1-est, a H3-ast és a B-típusút – magyarázta az orvos.

Nézik, honnan jött

A vírus annak megfelelően is variálódik, hogy a világ mely tájáról érkezett. Nem mindegy, hogy a vírushordozó Olaszországban, Ausztriában vagy Kínában kap­ta el.

– Fontos megjegyezni, hogy a gyógyítás szempontjából ezek között nincs említésre méltó különbség. A világ különböző tájain viszont erős gócpontok alakultak ki, ezeknek köszönhetően pedig a vírustípusok terjedési útját vissza lehet vezetni. Ez a hétköznapi emberek számára nem fontos, viszont nagyban segíti a járványügyi szakemberek munkáját.

Van már gyógyszer?

Egymás után látnak napvilágot olyan hírek, melyek szerint a kutatók máris megtalálták a megoldást. Többek között állítólag egy kínai orvoscsoport is kifejlesztett egy szert, ám kérdés, mi igaz ebből, ugyanis nem kizárt, hogy az örömhír nem a valóság, hanem a kínai propaganda szüleménye. A magyar tudósok szerint egyelőre nincs itt az ideje a pezsgőbontásnak, ugyanis még nem állnak rendelkezésre olyan tanulmányok, melyek igazolnák a kínai szer hatékonyságát. A megnyugváshoz nagy mintaszámú, milliós kutatási eredményre lenne szükség.

A kutatóknak azt is ki kell deríteniük, hogy egy vakcina esetén hogyan lehet ellenőrizni a védettséget. Az is érdekes, hogy ha valaki átesett a fertőzésen, milyen mennyiségben van jelen az ellenanyag a szervezetében.

Az Egyesült Államokban állítólag egy koronavírusból felgyógyult személy vérplazmája segített egy beteg emberen. Ezt a magyar orvosok teljesen reálisnak tartják, hiszen korábban már volt példa arra, hogy az ebola gyógyításához használták fel a gyógyultak vér­plazmájában levő antitesteket. A módszer egyetlen hibája, hogy nem minden embernél működik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek