Addig élvezzük ezeket a könnyedebb fogásokat, hiszen a mozgásszegény hétköznapok nem kívánnak nagy energiaráfordítást.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1 kg füstölt fehér húsú halfilé, 1 közepes vöröshagyma, 1 liter tej, ½ l víz, 2 ek vaj, 25 dkg burgonya, só, bors, 1 babérlevél, 1 csokor apróra vágott petrezselyem
Elkészítés: A kockára vágott burgonyát főzzük meg, majd rövid hűtés után kevés főzővizet rajta hagyva pürésítsük, és tegyük félre. Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, és süssük át benne mindkét oldalon a halszeleteket, és ezt is tegyük félre. A maradék vajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd öntsük fel a tejjel, dobjuk bele a fűszereket, és forraljuk fel. Keverjük hozzá a krumplipürét, hígítsuk fel a vízzel, és tegyük bele az előre megsütött, feldarabolt halat is, majd forraljuk fel újra. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 25 dkg bébispenót, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldspárga, 2 zöldalma, 4 tojás
Az öntethez: ½ dl olívaolaj, 1 tk citromlé, 1 tk mustár, 1 tk méz, ½ kk só, ½ kk őrölt fekete bors
Elkészítés: A zöldborsót és a spárgát párolóedényben vagy vízgőz fölött egy szűrőben pároljuk 15 percig. Közben keverjük össze az öntet hozzávalóit: a legegyszerűbb módszer, ha egy kis dunsztosüvegbe adagoljuk, és összerázzuk. A bébispenótot mossuk meg, szárítsuk le róla a vizet, és terítsük a tálalótányérokra. Az almát vágjuk vékony szeletekre, rendezzük a bébispenót tetejére, majd halmozzuk rá a párolt zöldségeket, és locsoljuk meg az öntettel. Süssük meg frissen a tükörtojásokat, és helyezzük a saláta tetejére. Azonnal fogyasszuk!
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 12 db csiperke (sampion) gomba, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg paradicsompüré, 1 kis fej vöröshagyma, 12 ek zsemlemorzsa, 3 ek olívaolaj, 1 tojás, 5 dkg reszelt parmezán, 1 kk só, 1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés: A gombákat mossuk meg, és a fejeket rendezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A szárakat vágjuk apróra, és a hagymával együtt pirítsuk meg az olajon. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a sót, a borsot és a zsemlemorzsa felét, az apróra vágott petrezselymet és a tojást, majd a masszát kanalazzuk a gombafejekre. A maradék zsemlemorzsát keverjük össze a parmezánnal, szórjuk meg a töltelék tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük meg.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók: 90 dkg hosszú szemű rizs, 1 babérlevél, ½ tk sáfrány, 3 ek olívaolaj, 1 tk só, 1l csirkealaplé
Elkészítés: A rizst egy közepes méretű lábosban felöntjük az alaplével, és a babérlevéllel együtt, fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A babért kidobjuk, a rizst pedig egy kiolajozott tepsibe simítjuk a maradék főzőlével együtt. A sáfrányt oldjuk fel egy deci langyos vízben, és keverjük a rizshez. Alufóliával szorosan lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 20 dkg liszt, 4 tojás, 2,5 dl tejszín, 1 csipet só, 1 ek porcukor, 2 ek vaj
Elkészítés: A lisztet egy tálba rakjuk, ehhez keverjük hozzá a tejszínt, a sót és a tojássárgáját. A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a porcukrot hozzáadva tovább verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, elegyítjük a tejszínes masszával. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és beleöntjük a tésztát. Addig sütjük, míg az alja megpirul, ekkor megfordítjuk, és hasonlóképpen megsütjük a másik felét is. A sütőlapát fejével feldaraboljuk – forrón, porcukorral meghintve tálaljuk, és mindenki a saját kedvenc lekvárját kapja hozzá.
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (12 adag): 50 dkg málna, 25 dkg mascarpone, 10 dkg görög joghurt, 20 dkg tejszínhab, 10 dkg cukor, 2 ek rizskeményítő
Elkészítés: A joghurtot lassú tűzön melegítsük fel, közben oldjuk fel benne a cukrot, majd keverjük el a keményítővel, és sűrűsödésig főzzük. Hűtsük le, és keverjük össze a mascarponéval. Hűtés után keverjük bele a leturmixolt málnát és a tejszínhabot is.