Aktuális

A magyarok támogatják az élet és a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok melletti újraindítását

Bors

Létrehozva: 2020.04.28.

Magyarország az elmúlt időszakban szigorú biztonsági intézkedések meghozatalával sikeresen tudta lassítani a koronavírus-járvány terjedését, lehetővé téve az egészségügy felkészítését a következő hetek, hónapok kihívásaira - írja a Századvég legújabb kutatásában. Május 4-én új szakaszához érkezik a védekezés, amelynek keretében megindulhat a gazdaság fokozatos, fegyelmezett keretek között történő újraindítása. Erre tekintettel a Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ezekben a kérdésekben.

A nagy többség a gazdaság újraindítása mellett

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a magyarok többsége reálisan ítéli meg a koronavírus terjedését. A megkérdezettek 70 százaléka úgy gondolja, hogy a vírus elsősorban Budapesten, illetve Pest megyében jelent problémát, ezzel szemben a 28 százalékuk az egész országot fokozottan veszélyeztetettnek látja, míg az 1 százalékuk a vidéki településekről vélekedik így. Ezenfelül a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a szóban forgó járvány leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, viszont a 32 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus mindenkit egyformán fenyeget. 

A magyarok jól informáltak a védekezés eddigi szakaszának céljával kapcsolatban is: a magyarok 94 százaléka hallott arról, hogy az elmúlt hetekben bevezetett rendkívüli intézkedések arra irányultak, hogy az egészségügy fel tudjon készülni a tömeges megbetegedések kezelésére, és csupán az 5 százalékuk nem ismeri az említett lépések megtételének okát. 

Továbbra is elmondható, hogy a megkérdezettek elégedettek az egészségügyi rendszer járványhelyzetben nyújtott teljesítményével: a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a kórházak, rendelőintézetek megfelelően felkészültek nagyobb számú beteg ellátására, míg a 28 százalékuk ettől eltérően vélekedik.

Fontos kiemelni, hogy a magyarok támogatják, hogy az ország a védekezés következő szakaszába lépjen: a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) egyetért az élet, illetve a gazdaság fokozatos újraindításával, ezzel szemben a 21 százalékuk ellenzi ezt a tervet. 

Társadalmi konszenzus látszik kirajzolódni a tervezett döntés megvalósításának módjával kapcsolatban: a válaszadók 91 százaléka a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok betartásával történő újraindítása mellett foglal állást, míg az 5 százalékuk a járvány elmúltával, egy lépésben hozná meg ezt az intézkedést. 

(Origo)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek