A vírust a legkönnyebb olyan helyen elkapni, ahova sok ember jár, például egy boltban, mégis elkerülhetetlen, hogy időnként vásároljunk. Szakember adott tanácsot, hogyan tehetjük meg ezt biztonságosan.
Forrás: Hatlaczki Balázs
Vásárlás közben érdemes néhány szabályt betartanunk, hogy lecsökkentsük a fertőzés lehetőségét. Az óvintézkedésekkel nemcsak magunkat védjük, hanem az ott lévőket is, hiszen lehet, pont mi hordozzuk a vírust, csak éppen tünetmentesen.
Gyorsabban végez az előre megírt listával
Mielőtt elindulna, írjon bevásárlólistát. Ezzel nemcsak gyorsabban végez a boltban, így lerövidíti azt az időt, amíg kiteszi magát a fertőzés lehetőségének. Emellett még spórolhat is vele, hiszen nem vásárol meg felesleges dolgokat.
A mostani helyzetben alapszabály, hogy nem kell naponta a boltba járni. Jóval azelőtt, hogy elindulnánk, még otthon gondoljuk végig, mit szeretnénk a héten enni, főzni, és kizárólag az ezekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg!
– javasolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A tesztek azt bizonyítják, hogy nagyon alacsony a koronavírus túlélési esélye a zöldségek és gyümölcsök felületén. Éppen ezért a tisztítása igazából nem is igényel nagyobb odafigyelést. Elég a szokott módon alaposan lemosni azokat. A földes növényeket, például a krumplit, répát, súrolókefével is átdörzsölhetjük, hogy lejöjjön róla minden nemkívánatos törmelék. De azért az elővigyázatosság sosem árt. A következőket ajánlja a Nébih:
- Ha tehetjük, válasszunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt! Ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen!
- Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor mindenképpen vegyünk igénybe egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését!
Otthon dobja ki a bolti csomagolást!
A darabos termékekből, húsokból, felvágottakból, pékáruból, zöldségekből gyümölcsökből most jobb előre csomagoltat venni, ezzel kivédhetjük, hogy esetleg szennyezett ételt viszünk haza.
Ezt a csomagolást viszont otthon ajánlott a lehető leggyorsabban eltávolítani, és helyette saját, tiszta tárolóeszközeinkbe átrakni a megvásárolt élelmiszert.
A tartós ennivalókat, például a konzerveket, ha tehetjük, rakjuk félre, vagyis azokat is tegyük karanténba három napra, ugyanis nagyjából ennyi ideig életképes a vírus a különféle felületeken.
Amennyiben erre nincs időnk, felbontás előtt törölgessük át fertőtlenítőszerrel vagy kétszázalékos hipós oldattal a termék csomagolását.
Rendeljen minél közelebbi áruházból!
Készételrendelésnél is érdemes odafigyelni pár apróságra. Például a futár nemcsak egy címre visz ételt egyszerre, több helyre is szállít. Ezért érdemes a hozzánk legközelebbi étteremtől rendelni, mert így biztosan az elsők között leszünk, akinek kiszállít.
Mielőtt átveszi az ételt, mosson kezet, ezzel a futárt és a többi rendelőt védi. Saját védelme érdekében pedig utána is. Sőt kicsomagolás, elpakolás után is.