Aktuális

Hazánkban elérhető koronavírustesztek – Van, ami már a tünetek előtt kimutatja a betegséget

H. R.

Létrehozva: 2020.04.30.

Amióta megjelentek a magánúton is elvégezhető tesztek, nagy az érdeklődés irántuk. De mielőtt belevágna, tudja meg, mi mire jó, és mikor érdemes kérni.

Forrás: Shutterstock

Sok embert kétségek gyötörnek a koronavírus-járvány miatt, mindenki kíváncsi rá, hogy esetleg már tünetmentesen átesett-e a fertőzésen, vagy nem. Azoknak, akiknek meg a vírus által okozotthoz hasonló panaszaik vannak, tudni akarják, kell-e aggódniuk. Érthető, hogy nagy az érdeklődés a piacon elérhető koronavírustesztek iránt. Ám ezt a csalók is kihasználják. Jobb tisztázni, milyen tesztek is vannak, és hogyan lehet hozzájuk jutni.

Kamu az otthoni gyorsteszt, felesleges erre költenie

Sokan keresik az otthon elvégezhető teszteket. Hiszen híresztelések szerint egyes országokban már árulják, és az interneten is kapni.
– Nem létezik otthon elvégezhető gyorsteszt a koronavírus-fertőzés kimutatására, így ilyen a gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban és a gyógyszertárakban nem kapható – figyelmeztet a Forgalmazók az Egészségért Szövetsége.

A legbiztosabb, amit váladék alapján készítenek

Az úgynevezett PCR-teszt képes kimutatni a koronavírust, ha az megtalálható a felsőlégutakban, a véráramban. A szakértő az orrüregből és a szájból mintát vesz, amit elküldenek laborvizsgálatra. Az eredményre 24 órát kell várni. Képes kimutatni a vírust már a tünetek jelentkezése előtt 1-2 nappal. Mivel nem olcsó, akkor érdemes elvégeztetni, ha feltételezhető, hogy elkapta a vírust, de biztos akar lenni benne, hogy ez a koronavírus. Az eredménytől függően az adott klinika orvosa tájékoztatja a pá­cienst a további teendőkről.

HOL VÉGZIK, MENNYIBE KERÜL?

A tesztet magánklinikák végzik, a vizsgálat ára 28 000-55 000 forint, attól függően, kell-e egyéb vizsgálatokat is végezni. Ehhez jön még hozzá a kiszállási díj, mert ezt a legtöbb klinika nem végzi el a rendelőben.

Nem ad biztos eredményt a csak vércseppből elvégzett vizsgálat

Egy másik teszt is elérhető bárki számára, aki kifizeti. Ez a szerológiai vizsgálat, amit köznyelven szokás koronavírus-gyorstesztnek is nevezni, mivel 15 perc alatt megvan az eredménye. Ennek eredménye azonban nem százszázalékos, mivel itt a negatív eredmény csak azt mutatja, hogy abban a pillanatban nincs ellenanyag a szervezetében. Az ellenanyag csak a gyógyult betegeknél jelenik meg, így a betegség jelenlétét nem mutatja ki. A kiértékelésben az adott klinika szakértői segítik a hozzájuk fordulókat.

HOL VÉGZIK, MENNYIBE KERÜL?

Jelenleg magánklinikákon van lehetőség elvégeztetni. Ára 7990-15 000 forint, vérplazmából történő kimutatás esetén 23 500 forintba kerül.

Több változat jöhet a jövőben, már kutatják

Az egész világon folytatnak kutatásokat és fejlesztenek teszteket, melyek egyre pontosabbak és a jövőben nagymértékben segíthetik a koronavírus elleni védekezést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban számolt be egy újabb tesztről, ami a vírus kimutatására jó. Ez egy újabb nagy előrelépés, és ha lesz védőoltás a koronavírus ellen, azzal lényegesen könnyebb helyzetbe kerülünk, hiszen azzal kialakítható a nyájimmunitás, és kiküszöbölhetőek a kór okozta súlyos szövődmények.

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek